Cercetătorii de la Universitatea de Stat Michigan au vrut să afle impactul unor întreruperi de scurtă durată asupra rezolvării unor sarcini dificile.
Astfel, 300 de voluntari au fost rugaţi să termine un exerciţiu dificil pe calculator, alcătuit din mai mulţi paşi, în care atenţia era esenţială pentru ca subiectul să-şi amintească exact unde a rămas şi să poată continua testul.
Programul de calculator era făcut în aşa fel încât să se întrerupă singur la fiecare al şaselea pas, iar subiecţii erau nevoiţi să tasteze un cod pentru a putea continua exerciţiul.
În cazul unui experiment, întreruperea dura 4,4 secunde, iar în altul doar 2,8 secunde. În primul caz, voluntarii greşeau de 3 ori mai mult când reveneau la sarcina lor, iar în al doilea de două ori mai mult.
Autorul studiului, psihologul Erik Altmann, spune că aceste rezultate arată că şi soneria unui telefon poate să deranjeze şi să afecteze eficienţa muncii.
Chiar dacă persoana nu răspunde, simplul faptul că s-a oprit din lucru şi a oprit telefonul poate avea consecinţe nebănuite asupra rezultatelor.
Sursa: Science of Us