Studiul realizat de Psihologii de la Keele University, Marea Britanie, a arătat că motivele care îi fac pe oameni să înjure sunt complexe – nu e vorba doar de un comportament necivilizat.
Evident, nu toată lumea este de acord cu ideea că înjurăturile reprezintă un limbaj creativ şi o descărcare emoţională inofensivă, motiv pentru care un asemenea limbaj este interzis în multe circumstanţe.
Cercetătorii au întreprins studiul în scopul de a înţelege de ce înjură oamenii şi ce efect are acest comportament asupra creierului uman. Rezultatele au fost prezentate recent la conferinţa British Psychological Society.
Studiul a implicat participarea subiecţilor la jocuri video agresive; înainte de joc, participanţilor li s-a cerut să-şi amintească înjurăturile pe care le ştiau, iar după joc, li s-a cerut din nou să spună ce înjurături cunoşteau.
Rezultatul: înainte de joc, participanţilor le venea în minte, în medie, un număr de 7 înjurături; dar după terminarea jocului video, îşi aminteau mai multe – 8, în medie.
Concluzia cercetărilor a fost că jocul video le-a indus participanţilor o dispoziţie mai agresivă, de aceea limbajul lor a căpătat o încărcătură emoţională mai mare, cee ce i-a făcut să înjure – o constatare care explică limbajul injurios şi îl poate face mai acceptabil, în anumite circumstanţe.
Folosirea cuvintelor „interzise” atunci când suntem într-o stare de emoţie intensă ne poate face să ne simţim mai puternici.
Aceeaşi echipă de cercetători publicase, cu câţiva ani mai înainte, un studiu ce arăta că înjurăturile ne pot ajuta să simţim mai puţin durerea.
Mai mult, dr. Richard Stephens, unul dintre autorii studiului, afirmă că este falsă ideea că toţi cei care folosesc un limbaj injurios şi obscen sunt oameni cu o inteligenţă redusă şi incapabili să se controleze. Înjurăturile constituie un limbaj emoţional bogat, spune el
Însă, avertizează el, cheia este folsirea lui cu moderaţie: „Cu cât cineva înjură mai des, cu atât acest limbaj devine mai puţin eficace” în ceea ce priveşte efectele sale pozitive asupra stării emoţionale, a explicat specialistul.
Sursa: Mail Online