Mit spulberat: mult-lăudatul compus „miraculos” din vinul roşu nu are efectele care i se atribuiau
Efectele anti-inflamatorii şi anti-îmbătrânire ale resveratrolului au fost descoperite în cadrul unor studii pe şoareci de laborator, ceea ce a condus la ideea că acest compus – eventual luat sub formă de suplimente – ar putea fi benefic şi pentru sănătatea oamenilor. Se credea că el ar reduce nivelul colesterolului şi ar scădea riscul bolilor de inimă şi al cancerului.
Dar prea puţine studii au luat în considerare consumul de resveratrol la nivelurile la care se găseşte el în alimentaţia obişnuită a oamenilor, iar acest nou studiu arată că e posibil ca previziunile privind efectele „miraculoase” ale resveratrolului asupra sănătăţii umane să fi fost prea optimiste.
Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins, SUA, a avut în vedere 783 de adulţi cu vârsta de peste 65 de ani, din regiunea italiană Chianti, unde se consumă mari cantităţi de vin roşu.
Analiza urinei – în care erau identificaţi produşi de metabolism ai resveratrolului – a dat informaţii asupra cantităţii de resveratrol pe care participanţii o ingerau din alimentele consumate.
În cursul a 9 ani, 268 dintre participanţi au decedat, iar analiza statistică a aratat că persoanele care consumau cantităţile cele mai mari de resveratrol aveau aceleaşi şanse de a muri ca şi cele care consumau cantităţile cele mai mici din acest compus.
Rezultatele (publicate în JAMA Internal Medicine) sugerează că s-ar putea ca resveratrolul singur să nu aibă un efect semnificativ asupra stării de sănătate, aşa că administrarea unor suplimente de resveratrol s-ar putea să nu fie de niciun folos.
Vinul roşu, ciocolata, fructele de pădure ar putea totuşi să contribuie la o alimentaţie sănătoasă, însă efectele nu se datorează doar resveratrolului; ele conţin şi alţi antioxiodanţi, precum bioflavonoidele, care reduc inflamaţia şi previn formarea cheagurilor de sânge, spun specialiştii.
Sursa: Live Science