Metoda lor a fost detaliată în publicţia Nature Neuroscience.
Această descoperire poate ajuta la reducerea frecvenţei unor coşmaruri, dar şi la înţelegerea modului în care creierul funcţionează în timpul viselor.
Într-un vis normal, persoana nu este conştientă că visează, dar în cazul unui vis lucid acest lucru se întâmplă. Astfel, omul poate decide dacă şi când vrea să se trezească şi poate încerca să controleze evenimentele din vis.
Cercetările anterioare au demonstrat că visele lucide sunt însoţite de unde gamma cu o frecvenţă de 40 Hz la nivelul creierului.
Acum, experţii au vrut să afle dacă aceste unde produc visele lucide sau invers, dacă visele lucide produc undele gamma.
Astfel, ei au apelat la 27 de voluntari, 15 femei şi 12 bărbaţi, care nu avuseseră niciodată vise lucide.
Experimentele au avut loc în laboratorul Departamentului de Neurofiziologie de la University Medical Center Göttingen din Germania.
Timp de 4 nopţi, subiecţii au dormit aici, iar în jurul orei 3 dimineaţa, când începe de obicei perioada de somn REM, cercetătorii au pornit o stimulare electrică a creierului, prin frecvenţe diferite, timp de 30 de secunde. După câteva minute, voluntarii au fost treziţi şi întrebaţi ce au visat.
Concluzia a fost că aplicând stimulare electrică în bandă gamma de frecvenţa de 40 Hz, cercetătorii au reuşit să inducă vise lucide la 70% dintre subiecţi.
La o frecvenţă de 25 Hz aproximativ 58% dintre voluntari au avut vise lucide, iar în cazul altor frecvenţe nu s-a înregistrat acest fenomen.
Metoda descoperită ar putea fi folosită în cazul persoanelor care suferă de stres post-traumatic şi au deseori coşmaruri. Ei ar putea folosi stimularea electrică pentru a controla aceste vise neplăcute.
Sursa: Real Clear Science