Semănăm cu cimpanzeii mai mult decât credeam. Ce asemănare extraordinară au descoperit cercetătorii între cele „noi” şi „ei”?
Specialiştii de la Georgia State University au identificat 5 trăsături de personalitate care se exprimă în diferite grade şi se combină la fiecare individ, pentru a-i contura personalitatea: conştiinciozitate, dominanţă, extraversie, agreabilitate şi intelect. Studiul a mai arătat că aceste trăsături au o bază neurobiologică şi că variază în funcţie de sexul individului.
Acest model reflectă binecunoscutul „model al celor 5 factori” ai personalităţii umane, deşi factorii specifici diferă puţin (la om, cele 5 trăsături fundamentale luate în considerare sunt: deschidere – în sensul de „fire deschisă” -, conştiinciozitate, extraversie, agreabilitate, nevrotism)
Cercetătorii au folosit un chestionar special (Chimpanzee Personality Questionnaire), care a fost completat de către îngrijitorii unor cimpanzei care trăiesc în captivitate, pe baza observării comportamentului lor zilnic.
De exemplu, îngrijitorii au caracterizat fiecare cimpanzeu, arătând dacă el este iritabil, impulsiv, jucăuş, timid sau dominator.
Cercetătorii au analizat astfel personalităţile a 174 de cimpanzei de la Yerkes National Primate Center, din cadrul Emory University.
Analizele detaliate au arătat că trăsătura cea mai importantă ce descrie personalitatea unui cimpanzeu este dominanţa; gradul în care ea este prezentă la fiecare individ arată dacă acesta este, în general, dominator şi impulsiv, un aşa-numit „individ de tip alfa”, sau un „individ de tip beta”, mai vioi şi sociabil.
Aceste două categorii mari pot fi descompuse în tipuri de personalitate mai nuanţate, care prezintă mari asemănări cu structurile de personalitate ce pot fi descoperite şi la oameni.
În ceea ce priveşte bazele neurobiologice ale personalităţii, multe dintre aceste trăsături sunt corelate, la cimpanzei, cu funcţia unei neuropeptide numite vasopresină; cimpanzeii pot prezenta mai multe variante ale unei gene ce controlează sinteza vasopresinei, iar aceste diferenţe influenţează trăsăturile de personalitate ale indivizilor.
Aceste cercetări deschid calea utilizării cimpanzeilor ca modele pentru studiul bazelor neurobiologice ale personalităţii (cu rezultate relevante şi pentru specia umană), fiind cunoscut faptul că diferitele tipuri de personalitate sunt corelate cu anumite caracteristici emoţionale şi chiar cu probleme de sănătate specifice.
Sursa: Mail Online