Riscă să se prăbuşească statuia lui David, capodopera lui Michelangelo? Experţii au opinii contradictorii
„Chiar în cazul unui cutremur de 5 sau 5,5 grade pe scara Richter, Florenţa va rămâne în picioare. Iar David va fi, vă asigur, ultimul care va cădea”, a afirmat Marco Ferri.
Conform unor teste efectuate săptămâna trecută de Consiliul naţional al cercetării (CNR) şi de Universitatea din Florenţa, statuia prezintă „o serie de microfisuri în partea inferioară a picioarelor”, acestea fiind deja semnalate în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
„Vizibile la nivelul gleznei stângi şi la nivelul buşteanului sculptat din spatele piciorului drept al lui David, aceste fisuri ameninţă stabilitatea” statuii, a estimat CNR, care a recomandat aprofundarea acestor analize pentru a „salva această capodoperă”.
Cercetătorii suspectează că acestea au apărut în timp ce statuia lui David a fost expusă, timp de peste 350 de ani, în Piazza della Signoria din Florenţa, înainte de a fi mutată în 1873 în Galleria dell’Accademia. Între timp, a fost realizată şi o copie a statuii, care este expusă în prezent în faţa primăriei florentine din perioada Renaşterii, Palazzo Vecchio.
De asemenea, un efect negativ asupra statuii l-ar putea avea vibraţiile produse de milioanele de turişti care vizitează această operă de artă în fiecare an, dar şi traficul din centrul oraşului Florenţa.
Potrivit lui Marco Ferri, „aceste rezultate nu reprezintă decât copia unei cercetări publicate în urmă cu şase sau şapte ani, care nu au dat la iveală nimic dramatic”.
Întrebat în legătură cu eventualele măsuri care ar putea fi luate pentru a evita căderea statuii, Marco Ferri a declarat că aceasta „nu va deplasată, nici aşezată pe un piedestal pneumatic”.
„În primul rând pentru că nu este uşor să deplasezi un asemenea colos şi în al doilea rând pentru că am luat deja precauţii, cum ar fi acelea de a controla vibraţiile din jur”, a adăugat purtătorul de cuvânt al muzeului.
Astfel, decizia muzeului de a limita numărul de vizitatori în sala în care se află statuia lui David a permis deja diminuarea vibraţiilor.
Sculptura, cu o greutate de 5,5 tone şi o înălţime de 5 metri, este fragilă încă de la realizarea sa, din cauză că Michelangelo a ales pentru capodopera sa o marmură de calitate inferioară, dar şi din cauza greutăţii imense şi a poziţiei descentrate a acesteia.
Michelangelo l-a sculptat pe David – eroul biblic care l-a ucis pe Goliat cu o piatră aruncată cu o praştie – timp de trei ani, între 1501 şi 1504.
Capodopera a fost comandată de conducătorii republicii Florenţa, ca simbol al puterii sale comerciale şi militare.
Sursa: Mediafax