Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în alertă. Măsurile pe care le cere de urgenţă, pentru a doua oară în istorie

07 05. 2014, 11:17

Deşi virusul fusese aproape eradicat, în acest an s-a observat o creştere a numărului de îmbolnăviri.

Declararea stării de urgenţă medicală vine după ce experţii din domeniul sănătăţii publice s-au consultat timp de o săptămână în privinţa acestui risc.

Virusul care provoacă boala se răspândeşte prin apă contaminată şi atacă sistemul nervos, provocând paralizia.

Autorităţile vor să se asigure că persoanele care vor să călătorească în alte ţări s-au vaccinat împotriva acestui virus în ultimele 12 luni.

OMS a mai declarat stare de urgenţă medicală în anul 2009, în timpul pandemiei de gripă porcină.

În mai multe ţări, vaccinarea împotriva polio a fost întreruptă din cauza războaielor şi a tulburărilor sociale.

În acest an, numărul cazurilor a ajuns deja la 68, în timp ce anul trecut în aceeaşi perioadă doar 24 de persoane din întreaga lume se îmbolnăviseră.

În prezent, acest virus se întâlneşte constant în doar 3 ţări: Pakistan, Nigeria şi Afganistan. Cea mai gravă situaţie este în Pakistan, unde unii medici care asigurau vaccinarea au fost ucişi de dizidenţi politici.

Aici s-au semnalat deja 59 din cele 68 de cazuri declarate în acest an.

Virusul a ajuns însă şi în alte ţări, transmis de bolnavii care au călătorit peste hotare. S-au înregistrat cazuri în Israel, Egipt, Siria şi China în ultimii doi ani.

De aceea, OMS cere Pakistanului, Siriei şi Camerunului să se asigure că locuitorii lor, care vor să călătorească peste hotare, sunt vaccinaţi de cel puţin un an de zile.

Pakistanul va începe în curând şi vaccinarea adulţilor, până acum doar copiii beneficiind de imunizare.

Virusul provoacă boala doar în 1-5 cazuri la 1.000 de persoane infectate pentru prima dată, pentru că mulţi au devenit imuni.

Dar, cum virusul aproape că dispăruse din cea mai mare parte a statelor, această imunitate naturală începe să scadă dramatic.

Sursa: New Scientist