Ministrii sănătăţii din mai multe ţări ale lumii dezbat în această lună care trebuie să fie soarta ultimelor mostre din virusul variolei, care se află acum în două laboratoare – unul în SUA şi altul în Rusia.
Unii experţi cer păstrarea acestor mostre, pentru continuarea cercetărilor şi pentru a obţine un vaccin în cazul în care boala va reveni.
Există însă riscul unui act terorist sau al unei greşeli în laborator, care ar putea provoca răspândirea necontrolată a acestui virus.
Ţările membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au stabilit că virusul va fi distrus definitiv la un moment dat, dar nu au precizat când anume.
Momentul a fost mereu amânat, deşi există deja vaccinuri pentru variolă şi cercetătorii caută şi tratamente antivirale eficiente.
Virusul ucidea o treime din persoanele infectate şi a fost declarat eradicat în 1980. În prezent, deşi nu există un tratament, este disponibil un vaccin care are efect dacă este administrat la cel mult 4 zile după expunerea la virus.
Boala se transmite prin contact direct cu persoana bolnavă. Doar în secolul XX acest virus a făcut peste 300 de milioane de victime.
Acum, unii savanţi susţin că nu mai este necesară păstrarea unor mostre de virus, pentu că deja este cunoscut codul său genetic şi cercetările pot astfel continua.
Printre aceştia se numără şi medicul D.A. Henderson, care a coordonat campania de eradicare a variolei. El crede că banii ar trebui folosiţi pentru a lupta împotriva altor boli.
Sursa: Daily Mail