Implanturile mamare pot să provoace cancer? O formă neobişnuită de cancer este asociată cu un anumit tip de implant, spun specialiştii
Implanturile mamare sunt alcătuite dintr-o masă de gel siliconic sau ser fiziologic închisă într-un înveliş (capsulă) a cărui suprafaţă poate fi netedă sau mai aspră (texturată).
Se considera că implanturile cu suprafaţă texturată sunt mai stabile şi asociate cu un risc mai mic de apariţie a aşa-numitei contracţii capsulare, ceea ce micşorează riscul apariţiei unor cicatrice inestetice la nivelul sânului.
Însă un studiu recent sugerează că această suprafaţă texturată oferă un mediu bun de înmulţire pentru anumiţi germeni patogeni ce pot declanşa apariţia limfomului anaplastic cu celule mari (ALCL).
Majoritatea femeilor care au avut această boală s-au recuperat complet după intervenţia chirugicală; în unele cazuri a fost nevoie de radioterapie sau chimioterapie. Totuşi, se cunoaşte cel puţin un caz – în Marea Britanie – în care o pacientă a murit din cauza acestei maladiii.
Femeile care doresc operaţii de mărire a sânilor trebuie avertizate în privinţa acestui risc, înainte de a alege tipul de implant, spun specialiştii.
În ţările în care se folosesc pe scară largă asemenea implanturi – precum Marea Britanie şi Australia – numărul cazurilor de ALCL a crescut şi este de aşteptat să crească şi în viitor, spune prof. Anand Deva, conducătorul studiului realizat la Australian School of Advanced Medicine, din cadrul Universităţii Macquarie.
În schimb, chirurgul plastician Fazel Fatah, din cadrul British Association of Aesthetic Plastic Surgeons, a declarat:
„Aceste tumori sunt extrem de rare, sunt tratabile, iar pacientele ar trebui să se simtă în siguranţă în continuare. Nu este necesară îndepărtarea chirugicală a implanturilor decât în cazul în care apar umflări sau alte schimbări bruşte la nivelul sânului.”
Sursa: Mail Online