Ganymede este format din straturi succesive de gheaţă şi de apă în stare lichidă, asemeni unui „sandviş”, spune Steven Vance, de la NASA, autorul unui studiu despre acest corp ceresc.
Savantul spune că a realizat un model computerizat al lui Ganymede, observând astfel că aici există un ocean uriaş, cu o presiune foarte mare în adâncuri.
Dacă apa de aici conţine şi săruri, atunci este suficient de densă pentru a se forma la mare adâncime, unde specialiştii crezuseră până acum că nu există decât gheaţă.
Straturile de apă şi gheaţă le sugerează experţilor de la NASA că aici ar putea exista forme primitive de viaţă, pentru că sunt îndeplinite condiţiile considerate esenţiale pentru acest fenomen. De exemplu, o teorie susţine că viaţa pe Terra a apărut în izvoarele termale de pe fundul oceanelor.
Ganymede are în centrul său rocă, iar primul strat care acoperă acest miez dur este apa lichidă, sărată, arată noul studiu.
Specialiştii cred că acest model al straturilor dispuse ca un „sandviş” ar putea fi valabil şi pentru alte corpuri cereşti care au oceane vaste.
Ganymede este un satelit al planetei Jupiter şi cel mai mare satelit natural din sistemul nostru solar. Are un diametru de 5.268 km, fiind cu 8% mai mare decât planeta Mercur.
Sursa: Gizmodo