Elisabeta a fost soţia împăratului Franz Joseph I al Austriei, iar câteva dintre obiectele personale ale acestuia au fost la rândul lor scoase la vânzare în cadrul acestei licitaţii imperiale ce a avut loc miercuri în capitala austriacă.
„Pălăria este probabil cel mai interesant dintre obiectele propuse la vânzare, deşi nu suntem siguri dacă ea a aparţinut lui Sisi sau fiicei acesteia”, a declarat Georg Ludwigstorff, comisarul licitaţiei.
„Pe piaţă există în continuare un interes foarte mare pentru obiectele care au aparţinut familiei de Habsburg – în special pentru cele ale împărătesei Elisabeta„, a adăugat acelaşi specialist.
Licitaţia a avut loc la sediul casei Dorotheum – una dintre cele mai vechi case de licitaţii din lume – într-o perioadă în care Viena se pregăteşte să comemoreze împlinirea unui secol de la asasinarea pe 28 iunie 1914 a arhiducelui Franz Ferdinand, moştenitorul tronului austro-ungar, un eveniment care a dus la declanşarea Primului Război Mondial.
La aceeaşi licitaţie, Katrin Unterreiner, curatorul de la Plachutta Kaiserhaussammlung, cea mai mare colecţie imperială privată dedicată obiectelor familiei Habsburg, a achiziţionat cu 3.750 de euro un manşon din blană de hermină care a aparţinut împărătesei Sisi.
La aceeaşi licitaţie, un desen pe care Sisi l-a realizat la vârsta de 10 ani, ce prezintă un copil care îmbrăţişează un câine, s-a vândut cu 11.000 de euro, iar clopoţelul prin care împărăteasa anunţa debutul prânzului imperial a fost cumpărat cu 15.000 de euro.
Diverse articole vestimentare care au aparţinut împărătesei austriace, inclusiv o colecţie din blană de hermină, sunt prezentate în această perioadă la Viena, într-o expoziţie ce marchează împlinirea a 10 ani de la inaugurarea Muzeului Sisi.
Împărăteasa Sisi, a cărei frumuseţe, alături de spiritul ei deschis şi liber, continuă să îi intrige pe biografi, romancieri şi cineaşti, a fost asasinată de un anarhist italian în 1898.
Obiecte care au aparţinut împăratului Franz Joseph au depăşit la rândul lor estimările specialiştilor.
Astfel, Katrin Unterreiner a cumpărat pentru colecţia Plachutta două ţigări de foi ale împăratului cu 34.500 de euro, suma depăşind de peste 16 ori preţul estimativ.
O şuviţă din părul blond al împăratului, tăiată pe când acesta avea vârsta de trei ani, a fost aprig disputată de colecţionari şi a fost adjudecată cu 15.000 de euro.
O brichetă a arhiducelui asasinat şi o tabacheră a acestuia au fost vândute cu 2.750 de euro, respectiv 4.000 de euro.
Aproximativ 200 de obiecte au fost puse în vânzare la sediul casei Dorotheum, înfiinţată în 1707, considerată cea mai importantă casă de licitaţii din Europa continentală. Această casă organizează în fiecare an o licitaţie la care sunt propuse spre vânzare diverse obiecte care au aparţinut membrilor din familiile imperiale austriece.