Ce li se pregăteşte zimbrilor din România?
Şapte femele de zimbru, crescute în captivitate în Insulele Britanice, vor fi reintroduse într-o pădure din România, au anunţat reprezentanţii Royal Zoological Society of Scotland (RZSS).
Animalele au sosit deja în Parcul Natural Vânatori Neamţ, ai cărui specialişti sunt implicaţi de mulţi ani în programele de reintroducere a acestei specii în natură şi unde există deja o mică populaţie de zimbri care trăiesc liberi, în sălbăticie.
Exemplarele nou-sosite vor petrece câteva săptămâni într-un ţarc, înainte de a fi eliberate în natură.
Scopul introducerii acestor noi exemplare este creşterea efectivului populaţiei şi a diversităţii genetice a zimbrilor de la Vânători Neamţ, a explicat Douglas Richardson, director al Highland Wildlife Park (aflat în administrarea RZSS), de unde provine una dintre femele crescute în captivitate.
„Este un exemplu excelent privind modul în care grădinile zoologice ce participă la programele coordonate de înmulţire derulate de European Zoo Association ajută la salvarea speciilor de la dispariţie”, a declarat specialistul.
Zimbrul (Bison bonasus) este cel mai mare erbivor din Europa; în stare sălbatică, specia a dispărut în 1927, dar un mic număr de exemplare a fost menţinut în captivitate. Pornind de la acestea, au fost iniţiate programe de înmulţire şi reintroducere în natură, primul exemplar crescut în captivitate fiind eliberat în 1952. În urma unor eforturi susţinute, s-a ajuns azi la o populaţie sălbatică europeană ce numără în total cca. 3000 de exemplare. Totuşi, specia este considerată încă vulnerabilă de către IUCN.
Sursa: Live Science