„Sunt cele mai extraordinare şi anapoda mamifere pe care le-am întâlnit”: ce nouă descoperire a inspirat această declaraţie?
Împreună cu doctorandul său, Rebecca Cliffe, el a publicat un studiu asupra acestei adaptări extraordinare a acestor animale.
Ele petrec 90% din timp atârnate cu spinarea în jos de crengile copacilor şi totuşi reuşesc să respire fără probleme, deşi intestinele lor sunt foarte grele, ca urmare a faptului că au o digestie foarte lentă şi „merg la toaletă” doar o dată la trei săptămâni. Cu toate acestea, organele din abdomen nu apasă asupra diafragmei şi plămânilor, deoarece sunt ancorate bine în interiorul cavităţii abdominale prin aderenţe speciale, a căror existenţă reduce cheltuielile energetice ale animalului cu 7-13%.
Leneşii sunt renumiţi pentru încetineala cu care se mişcă şi sunt, după spusele prof. Wilson, nişte animale absolut extraordinare, dar foarte puţin studiate. Înţelegerea modului lor de viaţă şi a cerinţelor lor ecologice este mai importantă ca oricând, acum când aceste animale sunt victimele distrugerii habitatului lor – pădurea tropicală – ca urmare a defrişărilor masive care au loc în America Centrală şi de Sud.
Sursa: Mail Online