Rusia face un pas fără precedent. Roboţii vor putea ucide fără să aibă nevoie de aprobarea oamenilor (VIDEO)
Luna trecută, Dmitri Andreiev, de la Departamentul Rachetelor Strategice din Rusia, a anunţat că roboţi mobili vor păzi cinci instalaţii de rachete balistice. Roboţii vor putea detecta şi distuge orice ţintă periculoasă, ei urmând să acţioneze fără implicarea unor oameni.
Santinela robot a fost inventată de compania Izhevsk Radio Plant. Un robot de acest fel cântăreşte aproximativ 900 de kg, are camere video, senzori radar şi un dispozitiv de ţintire cu laser. Pentru a trage, are o mitralieră de calibrul 12,7 mm şi opţional alte arme mai mici.
Un robot santinelă poate funcţiona timp de 10 ore sau poate activa în modul „somn” timp de o săptămână. Se deplasează foarte repede, putând atinge viteze de 45 km/h.
Spre deosebire de concepţia ruşilor, care autorizează roboţii să deschidă focul fără o aprobare din partea oamenilor, americanii nu permit acest lucru.
Ei consideră că o persoană este cea care trebuie să autorizeze de fiecare dată folosirea armelor. De aceea, dronele nu pot acţiona singure în acest sens, având nevoie de operatori care să le ghideze.
Ideea folosirii roboţilor înarmaţi îi aparţine ministrului rus al Apărării, Serghei Shoygu. În ianauarie 2013, el a anunţat că va folosi mai mulţi roboţi în armată, economisind astfel peste 2 miliarde de dolari în următorii 2 ani.
Potrivit vicepremierului Dimitri Rogozin, aceşti roboţi nu sunt utili doar pentru reducerea costurilor, dar ei vor fi viitorul într-un război în care soldaţii nu vor mai muri pe front, pentru că vor lupta de la distanţă, în prima linie fiind doar roboţii.
În Statele Unite, roboţi neînarmaţi sunt folosiţi pentru a patrula obiectivele nucleare sau pentru a curaţa de mine antipersonal terenurile din Irak sau Afganistan.
Proiectul SWORDS, o versiune armată a acestor roboţi, lansată în anul 2007 în Irak, a fost anulat, de teama unor „mişcări neaşteptate sau necontrolate”.
Atunci au existat zvonuri despre roboţi care au întors armele împotriva unor trupe prietene, dar în realitate au existat doar două incidente – unul produs de o gafă a unui soldat şi altul de un fir care nu fusese montat corect. Suficient însă ca liderii armatei să se sperie şi să anuleze programul.
Thomas Nash, directorul Article 36, un grup care militează pentru controlul armelor, este foarte îngrijorat de proiectul ruşilor. El se teme că roboţii care vor decide singuri când şi unde să deschidă focul sunt un adevărat pericol pentru întreaga omenire.
Sursa: New Scientist