Potrivit primului studiu, coordonat de Christopher Sibona, de cele mai multe ori un prieten este şters din listă pentru că publică mesaje ofensatoare la adresa religiei sau orientării politice a altor utilizatori.
Cel mai des, este vorba de un fost coleg de liceu, care nu avea opinii vehemente în trecut, dar care acum îşi susţine radical ideile şi astfel îi poate jigni pe alţii.
De asemenea, colegii de la serviciu au mari şanse să fie şterşi din lista de prieteni. În acest caz însă, motivul este deseori legat de un conflict în viaţa reală, profesională, nu de ceva ce au scris pe Facebook.
Al doilea studiu a analizat efectele pe care le are ştergerea unui prieten din listă. Persoana care a primit „unfriend” este supărată de această decizie, iar impactul este mai puternic dacă a fost şters de un bun prieten, nu de o simplă cunoştinţă.
De altfel, studiile au arătat că prietenii apropiaţi au şanse mai mari să fie ştersi din listă decât persoanele cu care un utilizator interacţionează mai puţin.
Un alt motiv pentru care un utilizator Facebook şterge pe cineva din lista de prieteni este faptul că acea persoană publică mesaje sau poze neinteresante, dar frecvente.
Subiecţii chestionaţi au declarat că motivele pentru care şterg pe cineva din listă sunt următoarele: uimire (faţă de un mesaj publicat de acesta), ofensare, amuzare, supărare.
La cele două studii au luat parte 1.077 de persoane.
Sursa: Phys.org