De ce suntem mai romantici primăvara? Cum ne influenţează anotimpurile sexualitatea

21 04. 2014, 00:00
Observăm că primăvara oamenii par să fie mai interesaţi de relaţiile intime şi tind să flirteze mai mult, dar cum sunt ei de fapt înfluenţaţi de schimbările anotimpurilor? Oare căldura şi zilele mai lungi îi fac să fie mai excitaţi?
 
Faptul că anotimpurile au un efect vizibil asupra dispoziţiei nu este ceva nou. În Statele Unite, 6% din populaţie suferă de tulburare afectivă sezonieră gravă şi 14% de o formă mai uşoară, numită „depresie de iarnă”.
 
Primăvara chiar este anotimpul iubirii. Un studiu publicat în anul 1990 în The Journal of Reproductive Rhythms arată că lumina soarelui şi căldura au un rol esenţial în creşterea fertilităţii. Chiar dacă la oameni această legătură este mai puţin evidentă ca la alte specii, rata natalităţii urmăreşte totuşi cursul firesc al naturii. 
 
Perioada perfectă pentru a concepe un copil este atunci când temperatura este în jur de 20 de grade şi soarele străluceşte zilnic timp de 12 ore. Aceste condiţii stimulează la femei ovulaţia şi la bărbaţi producţia de spermă.
 
Tot primăvara, chiar şi adolescenţii au o dispoziţie mai romantică, fără legătură cu dorinţa de reproducere. Un studiu realizat în 2002 a demonstrat că tinerii sunt mai interesaţi să-şi caute un partener primăvara şi iarna, în perioada sărbătorilor.
 
Şi atracţia bărbaţilor faţă de anumite părţi ale corpului feminin este influenţată de anotimpuri. O cercetare realizată în anul 2008 pe 114 bărbaţi polonezi a demonstrat că iarna aceştia sunt mai atraşi de corpul femeilor şi de sânii lor şi mai puţin de figurile lor, pentru că iarna femeile nu-şi expun la fel de mult corpul.
 
Desigur, şi aspectul psihologic este important. Oamenii asociază inconştient căldura şi lunile de vară cu sexualitatea, cu distracţia, cu socializarea şi comportamentul lor se schimbă, devin mai prietenoşi.
 
Sursa: Pacific Standard