Cel care a avut curajoasa idee a fost fizicianul Thomas Parnell, care a vrut astfel să demonstreze că smoala, deşti pare să fie solidă, este în realitate un lichid foarte vâscos.
Din 1930 şi până acum, în recipientul fizicienilor au căzut doar 9 picături, ultima având nevoie de 13 ani pentru a se desprinde, după cum se vede şi în acest filmuleţ time lapse.
Experimentul este deja înscris în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai lung din lume si a primit şi premiul IgNobel, în anul 2005, pentru proiecte amuzante. Cu toate acestea, experimentul este unul ştiinţific.
Din păcate, John Mainstone, cel care a supravegheat timp de 50 de ani experimentul, a murit anul trecut şi a ratat de trei ori momentul în care ar fi putut să vadă picăturile căzând. Prima dată în 1977, a doua oară în 1988 şi a treia oară în 2000.
Anul trecut, un experiment similar organizat la Trinity College din Dublin a fost primul în care cercetătorii au putut filma o picătură de smoală căzând, după 69 de ani. Experimentul irlandezilor este ceva mai recent, fiind început în anul 1944.
Sursa: New Scientist