Poţi face „pietre la creier”? Un caz medical extrem de rar uimeşte lumea medicală
Pacientul nu ştia că suferă de intoleranţă la gluten; ceea ce l-a determinat să meargă la medic au fost durerile de cap şi tulburările de vedere. Iniţial diagnosticat cu migrenă, a fost tratat cu medicamente specifice împotriva acestei afecţiuni, dar starea lui nu s-a îmbunătăţit.
În cele din urmă, în urma unei tomografii computerizate, medicii au descoperit mai multe aglomerări solide, calcificate, în partea posterioară a creierului, în aria care procesează informaţiile vizuale. Analizele au mai arătat că în sângele pacientului exista o proporţie mare de antiocorpi asociaţi cu boala celiacă. Cazul a fost descris în New England Journal of Medicine.
Boala celiacă (celiachia) este o afecţiune autoimună determinată de intoleranţa la gluten (componenta proteică din cereale precum grâu, secară, orz, ovăz.) Intoleranţa la gluten determină apariţia inflamaţiei, care deteriorează mucoasa intestinului subţire şi împiedică absorbţia normală a anumitor nutrienţi.
Simptomele cele mai frecvente sunt durerile abdominale, diareea sau constipaţia; uneori apar erupţii cutanate, dureri de cap, anemie şi o stare de oboseală acentuată, cronică.
Dar nu toţi pacienţii au toate aceste simptome, iar medicii estimează că doar 6-10% dintre pacienţii cu boală celiacă prezintă complicaţii neurologice. Formarea „pietrelor” de calciu în creier este una dintre cele mai rare complicaţii ale bolii.
Nu se ştie exact de ce apare acest fenomen, dar oamenii de ştiinţă cred că are legătură cu capacitatea scăzută de absorbţie a fierului, din cauza bolii celiace, deoarece calcifieri similare la nivelul creierului au fost observate şi la alţi pacienţi, ce sufereau de alte boli ce determinau carenţe de fier.
Sursa: Live Science