Microscopul de hârtie costă mai puţin de un dolar. Performanţele impresionante ale acestui aparat
Manu Prakash, bioinginer la Universitatea Stanford, a inventat un microscop realizat în totalitate din hârtie. Costă foarte puţin şi când se strică este aruncat pur şi simplu la gunoi.
Foldscopul, cum a fost numit acest instrument, este printat de coli A4, acoperite cu polimer, pentru a fi mai rezistente.
Componentele aparatului vor fi marcate prin găuri dispuse într-un anumit pattern, care vor fi codificate în funcţie de culori, pentru a putea fi utilizate cât mai uşor.
La această hârtie se adaugă lentile sferice făcute din borosilicat, un LED, o baterie de ceas, un întrerupător şi bandă de cupru pentru circuitele electrice.
Un asemenea aparat costă mai puţin de un dolar, poate amplifica imaginea de 2.100 de ori şi poate distinge mai puţin de un micron. Un model mai ieftin, care măreşte de doar 400 de ori, costă numai 60 de cenţi.
Foldscopul cântăreşte 10 grame şi poate fi ţinut în buzunar. Instrumentul poate fi modificat pentru a putea proiecta pe un ecran imaginea analizată. De asemenea, pot fi montate pe el diferite lentile sau filtre.
Ineditul aparat va funcţiona chiar şi dacă va fi călcat în picioare sau udat în apă. Acest tip de microscop este foarte util pentru a identifica agetul patogen care provoacă malaria sau alte boli tropicale, spune inventatorul său.
Sursa: The Economist