„Misterul de la Arroumd” – descifrat după mai bine de 135 de ani: cercetătorii au aflat originea unei ciudate formaţiuni geologice
Un gheţar care a existat în această regiune din Maroc a făcut ca versanţii abrupţi de stâncă să fi predispuşi la prăbuşire, ceea ce sugerează că fenomene similare ar putea avea loc şi în alte părţi ale lumii.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Manchester au analizat „avalanşa de pietre” de la Arroumd – una dintre cele mai mari formaţiuni de acest tip din nordul Africii -, situată în Munţii Atlas, la altitudinea de 3.912 m deasupra nivelului mării. Pe ea se găseşte un sat, aflat parcă în echilibru precar – un loc uimitor, spun cercetătorii, unde casele au fost construite din pietrele căzute de pe munte.
În trecut, specialiştii asociaseră această îngrămădire de pietre cu morenele – mase de sedimente şi bucăţi de rocă transportate de gheţari.
Dar noul studiu sugerează că Arroumd ar fi rezultatul unei „avalanşe” de stânci prăvălite de pe înălţimile munţilor după ce un gheţar care domina întreaga vale s-a topit. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în Geological Society of America Bulletin.
Cercetătorii au analizat conţinutul de izotopi de beriliu-10, care arată în ce măsură au fost expuse la aer respectivele bucăţi de rocă.
Rezultatele au fost neaşteptate.
Gheţarul s-a topit acum 11.700 de ani, la sfârşitul ultimei glaciaţiuni, dar, surprinzător, stâncile s-au prăbuşit la multă vreme după aceasta, acum cca. 4.500 de ani, deci prăbuşirea nu a fost determinată de retragerea gheţarului.
După părerea cercetătorilor, avalanşa de pietre a fost produsă de activitatea seismică, deoarece locul, se află în apropiere de o falie tectonică. Eroziunea glaciară a făcut probabil versantul muntelui foarte abrupt şi predispus la prăbuşire, iar cutremurele au făcut restul. Astfel de evenimente s-a putea petrece şi în alte locuri din lume, acolo unde există versanţi de stâncă extrem de abrupţi, spun cercetătorii.
Sursa: Live Science