Una din cele mai mari „minuni” ale planetei, templul Angkor Wat din Cambodgia, poate fi explorată virtual (VIDEO)
Prezentat joi chiar la Ankgor Wat, acest proiect al grupului Google permite internauţilor să viziteze rămânând la ei acasă celebrul complex construit în secolul al XII-lea, o comoară a arhitecturii khmere, aflat în nordul Cambodgiei.
Peste 1 milion de fotografii au fost adunate, pentru a crea 90.000 de imagini la 360 de grade cu acest complex ce include peste 100 de temple.
Acest nou proiect se înscrie într-o iniţiativă mai vastă a grupului Google de a deveni un uriaş în domeniul promovării patrimoniului mondial, iar mai multe sute de instituţii sunt de acum partenere ale platformei sale online Google Art Project.
„Recent, am digitalizat Taj Mahal, Marele Canion şi Muntele Fuji” din Japonia, a declarat Manik Gupta, director de proiect la Google Maps.
„Însă amploarea proiectului de la Angkor Wat este fără precedent”, a adăugat el, referindu-se la „senzaţia incredibilă” pe care utilizatorul o are atunci când constată că poate să exploreze fiecare colţişor din Angkor, graţiei fineţei fără precedent a fotografiilor realizate de Google.
Pentru acest proiect, Google a utilizat o inovaţie recentă, denumită „trekker” („excursie”): 15 camere foto au fost ataşate de un rucsac şi conţin hard-disk-uri şi o baterie. Fiecare cameră face fotografii de înaltă rezoluţie la fiecare două secunde şi jumătate.
Mergând printre ruinele din Angkor, „excursioniştii” Google au permis fotografierea unor zone inaccesibile pentru tradiţionalele „maşini Google” care cartografiază, cu ajutorul camerelor foto şi video, străzile din lumea întreagă.
Pentru acest nou proiect, cinci cambodgieni au fost angajaţi pentru a se plimba prin temple şi printre ele, până la opt ore pe zi, pentru a înregistra fiecare detaliu.
„Google Street View a fost lansat în 2007. De atunci, am acumulat o experienţă uriaşă. Am folosit chiar şi snowmobile şi trenuri. «Excursionistul» este cel mai recent instrument al nostru”, a explicat Manik Gupta.
De atunci, această experienţă a fost folosită de Google pentru digitalizarea domeniului artei şi culturii.
„Dacă exista o ţară în care acest fapt era necesar, atunci aceasta este Cambodgia”, a spus Amit Sood, directorul Institutului cultural Google, evocând numeroasele distrugeri ale operelor de artă în timpul regimului khmerilor roşii din anii 1970.
În total, 4,2 milioane de turişti au vizitat Cambodgia în 2013 – o creştere cu 17% faţă de 2012, iar cei mai mulţi dintre aceşti turişti au mers la Angkor Wat.
Amit Sood a ţinut să îndepărteze, totodată, temerile unora care cred că digitalizarea riscă să modifice în profunzime maniera de a descoperi lumea: rămânând confortabil în sufragerie sau în birou.
„Toate muzeele pe care le-am digitalizat cunosc o creştere a numărului de turişti fără precedent”, a spus Manik Gupta.