„Miracolul” la care vor asista în direct sute de milioane de oameni, la ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale din Brazilia (VIDEO)
Sute de milioane de telespectatori vor asista în direct la această reuşită a tehnologiei, care ar putea transforma scaunele cu rotile în piese de muzeu.
Persoana paralizată va putea merge singură, cu ajutorul unui exoschelet. Acest costum robotic este controlat doar prin puterea minţii. Extrem de uşor, exoscheletul va face ceea ce muşchii persoanelor paralizate nu mai sunt în stare să facă.
Revoluţionarele „costume” sunt rezultatul muncii cercetătorilor francezi şi germani, în cadrul proiectului Walk Again. Partea de robotică a căzut în sarcina oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Tehnică din Munchen, iar francezii au construit exoscheletul.
La rândul său, Miguel Nicolelis, neuroinginer la Universitatea Duke din Carolina de Nord, a cercetat undele cerebrale, pentru ca aceste semnale să poată fi folosite pentru a controla exoscheletul.
Nicolelis lucrează acum cu 9 persoane paraplegice, cu vârsta între 20 şi 40 de ani, pentru a le învăţa cum să folosească exoscheletul robotic.
Dintre ele, vor fi alese trei persoane care vor participa la ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale de Fotbal, iar una din ele va da lovitura de start în meciul dintre Brazilia şi Croaţia.
Pentru a putea controla costumul, utilizatorul poartă o cască dotată cu electrozi, care îi vor citi undele cerebrale. Aceste semnale vor fi trimise apoi unul computer aflat în rucsacul din spate al exoscheletului, unde vor fi decodate şi apoi vor mişca mebrele exoscheletului cu ajutorul unui sistem hidraulic.
Costumul este alimentat de o baterie care asigură aproximativ două ore de mişcare continuă. Potrivit lui Nicolelis, mişcările acestea seamănă cu mişcările fireşti ale unor oameni, nu ale unor roboţi.
El spune că pacienţii care au încercat exoscheletul sunt încântaţi de noua tehnologie şi s-au obişnuit repede cu ea.
Mai mult, un pacient, care nu mai simţea nimic în membre din cauza că îşi fracturase coloana, a declarat că folosind costumul a avut impresia că se plimbă din nou pe plajă, că simte la picioare ceva asemeni nisipului.
Nicolelis crede că aceasta este dovada că exoscheletul poate deveni o parte a corpului, creierul fiind astfel „păcălit” să-l accepte în mod natural.
Costumul robotic ar putea în curând să înlocuiască vechile scaune cu rotile, crede inventatorul său.
Sursa: The Guardian