Mariano Lugli, coordonator în Guineea al organizaţiei umanitare spune că epidemia este foarte greu de controlat.
Deşi boala se transmite doar prin contact de la mică distanţă, au fost semnalate cazuri pe o arie foarte largă, la sute de kilometri distanţă.
Virusul s-a manifestat prima dată într-o zonă izolată din Guineea, Nzerekore, iar autorităţile au avut nevoie de 6 săptămâni pentru a identifica boala. Acum s-a extins şi în statul vecin Liberia şi în capitala Guineei, Conakry, care are 2 milioane de locuitori.
Din luna ianuarie, 78 de persoane au murit, din 122 de cazuri suspecte de Ebola. Boala este fatală în 20-90% din cazuri.
Potrivit Ministerului Sănătăţii din Guineea, 22 de laboratoare au identificat cazuri de Ebola.
În Liberia s-au înregistrat deja 7 cazuri, printre care 4 decese, precizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Autorităţile din această ţară au cerut locuitorilor să nu mai facă sex, pentru că virusul se transmite prin fluidele corporale. De asemenea, oficialii liberieni recomandă oamenilor să nu se mai sărute şi nici să nu strângă mâini.
Deja, unii angajaţi din supermarketurile capitalei Liberiei, Monrovia, au început să poarte mănuşi speciale, de teama contaminării.
Sierra Leone, alt stat vecin, a raportat 5 cazuri suspecte, care nu au fost deocamdată confirmate, iar Senegalul a închis frontierele terestre.
De obicei, focarele de Ebola apar în sate izolate din Africa centrală şi de vest.
Sursa: BBC News