Cercetarea a fost realizată de oameni de ştiinţă de la Universitatea Oxford şi a vizat riscul la care sunt predispuse femeile în cazul a 16 tipuri diferite de cancer.
Au fost analizate date despre 600.000 de femei cu vârsta peste 50 de ani, adunate în decursul a 9 ani. Dintre acestea, 50.000 au dezvoltat unul din cele 16 tipuri de cancer.
Studiul a fost realizat pentru a se observa efectul consumului de legume şi fructe care nu au fost tratate cu pesticide, aceste substanţe fiind asociate cu un risc crezut de cancer, în special cancer mamar.
Cercetătorii nu au observat vreo diferenţă privind riscul în cazul celor care nu consumau niciodată hrană organică, comparativ cu femeile care mâncau doar produse organice.
Doar în cazul limfomului non-Hodgkin s-a observat o reducere a riscului de boală la adeptele dietei organice, dar cercetătorii nu pot fi siguri dacă această diferenţă poate fi explicată doar prin alimentaţie.
Claire Knight, directoarea Cancer Reasearch UK, spune că este important să consumăm legume şi fructe, pentru că ele scad într-adevăr riscul de cancer, dar nu este esenţial ca aceastea să fie organice.
Totuşi, cei care îşi fac griji în privinţa tratării cu pesticide a acestor legume, trebuie doar să le spele foarte bine, pentru a înlătura substanţele dăunătoare.
Rezultatele cercetării vor fi publicate în British Journal of Cancer.
Sursa: Daily Mail