Studii anterioare arătaseră că există o corelaţie între consumul de carne la grătar şi incidenţa crescută a cancerului colorectal; se crede că ar fi implicate anumite substanţe numite hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), care se formează atunci când carnea este gătită la temperaturi înalte, aşa cum se întâmplă în cazul frigerii pe grătar.
PAH, care există şi în fumul de ţigară, precum şi în gazele de eşapament, pot produce cancere la animalele de laborator, deşi nu este încă limpede dacă au acelaşi efect şi la oameni.
Ca măsură de prevedere, luând în considerare potenţialul lor cancerigen, comisia de specialitate a Uniunii Europene a stabilit anumite norme legate de prezenţa acestor compuşi în alimente.
Marinarea în bere, vin sau ceai poate reduce nivelul unor substanţe potenţial cancerigene, dar se ştia prea puţin despre modul în care marinarea în diferite tipuri de bere afectează nivelul de PAH.
Autorii studiului au investigat acest aspect, marinând mostre de carne de porc, timp de 4 ore, în bere blondă, bere blondă fără alcool şi bere neagră, după care au gătit carnea la grătar.
Efectul cel mai puternic s-a dovedit a-l avea berea neagră, care a redus nivelul a 8 tipuri de PAH frecvent întâlnite cu mai mult de jumătate, comparativ cu cazul în care carnea nu a fost marinată. Rezultatele au fost publicate în Journal of Agricultural and Food Chemistry, o publicaţie a Societăţii Americane de Chimie.
Aşadar, consumul de carne marinată în bere ar putea fi o strategie eficace de a reduce riscurile consumului de carne roşie la grătar, spun cercetătorii.
Sursa: ACS