Home » D:News » Cum facem carnea la grătar mai sănătoasă? Cercetătorii recomandă o metodă testată ştiinţific

Cum facem carnea la grătar mai sănătoasă? Cercetătorii recomandă o metodă testată ştiinţific

Cum facem carnea la grătar mai sănătoasă? Cercetătorii  recomandă o metodă testată ştiinţific
Publicat: 27.03.2014
Carnea la grătar a avut parte, în ultima vreme, de o „presă proastă”, în urma unor studii ce arătaseră că frigerea pe grătar ar determina formarea unor compuşi potenţial cancerigeni. Experimente recente ale unui grup de cercetători din Portugalia şi Spania au arătat că marinarea în bere a cărnii de porc, înainte de frigerea pe grătar, reduce nivelul acestor substanţe dăunătoare.

Studii anterioare arătaseră că există o corelaţie între consumul de carne la grătar şi incidenţa crescută a cancerului colorectal; se crede că ar fi implicate anumite substanţe numite hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), care se formează atunci când carnea este gătită la temperaturi înalte, aşa cum se întâmplă în cazul frigerii pe grătar.

PAH, care există şi în fumul de ţigară, precum şi în gazele de eşapament, pot produce cancere la animalele de laborator, deşi nu este încă limpede dacă au acelaşi efect şi la oameni.

Ca măsură de prevedere, luând în considerare potenţialul lor cancerigen, comisia de specialitate a Uniunii Europene a stabilit anumite norme legate de prezenţa acestor compuşi în alimente.

Marinarea în bere, vin sau ceai poate reduce nivelul unor substanţe potenţial cancerigene, dar se ştia prea puţin despre modul în care marinarea în diferite tipuri de bere afectează nivelul de PAH.

Autorii studiului au investigat acest aspect, marinând mostre de carne de porc, timp de 4 ore, în bere blondă, bere blondă fără alcool şi bere neagră, după care au gătit carnea la grătar. 

Efectul cel mai puternic s-a dovedit a-l avea berea neagră, care a redus nivelul a 8 tipuri de PAH frecvent întâlnite cu mai mult de jumătate, comparativ cu cazul în care carnea nu a fost marinată. Rezultatele au fost publicate în Journal of Agricultural and Food Chemistry, o publicaţie a Societăţii Americane de Chimie.

Aşadar, consumul de carne marinată în bere ar putea fi o strategie eficace de a reduce riscurile consumului de carne roşie la grătar, spun cercetătorii.

Sursa: ACS

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
O gaură neagră „înfometată” se hrănește de 40 de ori mai rapid decât limita teoretică
O gaură neagră „înfometată” se hrănește de 40 de ori mai rapid decât limita teoretică
Pentru prima oară în ultimii 130 de ani, Muntele Fuji nu are zăpadă
Pentru prima oară în ultimii 130 de ani, Muntele Fuji nu are zăpadă
(P) Brazii de Crăciun albi și înzăpeziți evocă o atmosferă magică în fiecare casă
(P) Brazii de Crăciun albi și înzăpeziți evocă o atmosferă magică în fiecare casă
Fosila unei păsări de pradă uriașe oferă noi informații despre fauna din America de Sud de acum 12 milioane de ani
Fosila unei păsări de pradă uriașe oferă noi informații despre fauna din America de Sud de acum 12 milioane de ani
De ce alegerile din SUA au loc mereu marțea?
De ce alegerile din SUA au loc mereu marțea?
Testele pe animale, promițătoare pentru reîntinerirea inimii, chiar și după un atac de cord
Testele pe animale, promițătoare pentru reîntinerirea inimii, chiar și după un atac de cord
Educația, ocupația și averea influențează riscul de deteriorare cognitivă
Educația, ocupația și averea influențează riscul de deteriorare cognitivă
Test de cultură generală. Cât cântărește atmosfera Pământului?
Test de cultură generală. Cât cântărește atmosfera Pământului?
Invenția neobișnuită care extrage CO2 din atmosferă și îl transformă în combustibil
Invenția neobișnuită care extrage CO2 din atmosferă și îl transformă în combustibil
Motivul pentru care autoritățile suedeze anulează proiectele eoliene din Marea Baltică
Motivul pentru care autoritățile suedeze anulează proiectele eoliene din Marea Baltică
Cum s-a vândut comuniştilor masonul şi marele scriitor Sadoveanu. Apoi a asistat impasibil la închiderea în puşcării „a fraţilor săi”
Cum s-a vândut comuniştilor masonul şi marele scriitor Sadoveanu. Apoi a asistat impasibil la închiderea în puşcării ...
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu
Cum explică oamenii de știință legătura dintre depresie și temperatura corpului?
Cum explică oamenii de știință legătura dintre depresie și temperatura corpului?
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang
Quincy Jones, omul care știut să facă totul mai bine decât oricine altcineva din divertisment. Producătorul lui Michael Jackson și al lui Frank Sinatra
Quincy Jones, omul care știut să facă totul mai bine decât oricine altcineva din divertisment. Producătorul lui Michael ...
Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum
Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum