La ce risc sunt expuşi copiii care au părinţi foarte autoritari?
Lisa Kakinami, cercetător la Universitatea McGill din Montreal, Canada, spune că, în analiza epidemiei de obezitate care afectează tot mai multe ţări ale lumii, ar trebui acordată mai multă atenţie relaţiilor dintre copii şi părinţi. Când părinţii menţin un echilibru între afecţiune şi fermitatea în stabilirea limitelor, atunci copiii au mai puţine şanse să ajungă obezi. Dacă părinţii au un comportament rigid, copiii cu vârsta de până la 11 ani au un risc de obezitate cu aproximativ o treime mai mare. Rezultatele au fost prezentate în cadrul unei întruniri ştiinţifice a American Heart Association.
Cercetătorii au urmărit 37.577 de copii canadieni cu vârsta între 0-11 ani, analizând în acelaşi timp chestionarele ce evaluau comportamentul parental. Ulteriror, au analizat corelaţiile dintre stilul în care îşi creşteau părinţii copiii şi indicele de masă corporală al copiilor constatând că apariţia obezităţii era mai probabilă la copiii mici ai căror părinţi erau inflexibili în purtări şi nu dialogau cu copiii lor, ca şi în rândul celor care aveau părinţi neglijenţi, care nu le prea acordau atenţie.
Autorii studiului au mai observat o asociere între sărăcie şi obezitate, dar au constatat că stilul în care părinţii îşi creşteau copiii afecta greutatea acestora indiferent de starea materială a familiei.
Aproximativ trei sferturi dintre copiii obezi rămân cu exces de greutate şi în viaţa adultă, ceea ce le măreşte riscul de a se îmbolnăvi de diabet tip 2, maladii cardiace şi cancer.
Studiul scoate în evidenţă necesitatea unui stil de educaţie în care părinţii să combine fermitatea cu afecţiunea fără a deveni excesiv de autoritari, să acorde atenţie copilului, să discute cu el şi să lase copilul să ia parte la deciziile privind mâncarea.
Sursa: Mail Online