„O mare lovitură a fost dată libertăţii: Twitter a fost închis”, afirmă pe prima pagină cotidianul cu cele mai mari vânzări din Turcia, Zaman, susţinător al imamului Fethullah Gülen, aflat în conflict deschis cu premierul Recep Tayyip Erdogan.
Un alt cotidian de opoziţie, Cumhuriyet, a denunţat la rândul său „cenzura”, care a plasat Turcia „în rândul ţărilor precum Coreea de Nord”.
Autorităţile din domeniul telecomunicaţiilor (TIB) au anunţat joi seară că au blocat accesul la Twitter pe baza unui ordin judecătoresc, după ce premierul Erdogan a ameninţat că va interzice această reţea de socializare, în semn de represalii pentru publicarea înregistrărilor unor conversaţii telefonice care îl implică într-un scandal de corupţie.
În ciuda măsurilor ordonate de putere, numeroşi internauţi au putut destul de repede să evite interdicţia, conectându-se pe alte servere proxy şi pe reţele VPM, pentru a avea acces la această reţea de microblogging.
„Interdicţia lui Erdoga a fost anulată în mai puţin de o zi”, a comentat pe Twitter Murat Zetkin, editorialist la cotidianul de limbă engleză Hürriyet Daily News.
Vicepremierul turc Bülent Arinç a publicat la rândul său pe Twitter, vineri dimineaţă, programul lui oficial pentru această zi.
Manifestaţii de protest au fost anunţate vineri la Ankara, Istanbul şi Izmir pentru a denunţa decizia guvernului turc.
Încă de la începutul lunii martie, şeful Guvernului islamo-conservator a ameninţat că va interzice YouTube şi Facebook în ţara sa.
Blocarea accesului la Twitter vine cu câteva zile înainte de alegerile municipale din 30 martie, care, potrivit specialiştilor, vor avea alura unui veritabil „referendum” contra lui Erdogan.
Sursa: Mediafax