Aceste caractersitici, ce amintesc de o pasăre monstruoasă, precum şi numele formaţiunii geologice în care au fost găsite fosilele (Hell Creek) I-au inspirat pe paleontologii de la Universitatea Utah – care au descoperit trei schelete parţiale ale acestei specii în straturi de roci străvechi din statele americane North Dakota şi South Dakota – să o poreclească „găina din iad”, sau „găina infernală”; denumirea ştiinţifică dată speciei este Anzu wyliei, inspirată şi ea de numele unui demon mitologic cu aspect de pasăre. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în PloS ONE.
În realitate, este vorba despre o specie de dinozaur cu pene, de talie mare, având 3 metri înălţime şi peste 280 kg greutate şi care a trăit acum 66 de milioane de ani, în aceeaşi perioadă ca şi T. rex. Anzu aparţine unui grup de dinozauri numiţi oviraptosauri, ale căror fosile au fost descoperite anterior în Asia. Fosilele de Anzu wyliei găsite în Dakota de Nord şi dakota de Sud constituie prima dovadă a faptului că oviraptosaurii au trăit şi în America de Nord.
„Anzu este realmente bizar, chiar şi pentru un dinozaur”, spune Hans Sues, specialist în paleontologia vertebratelor la Smithsonian’s National Museum of Natural History din Washington DC, SUA.
„Craniul are creasta aceasta extraordinar de înaltă şi subţire, un bot şi un cioc enorm, cu margini tăioase şi o articulaţie ciudată a mandibulei.”
Reconstituind înfăţişarea şi modul de viaţă al speciei, paleontologii spun că aceasta semăna, ca aspect, cu o uriaşă pasăre nezburătoare, cu gât şi picioare lungi (ca un struţ) şi se hrănea cu plante, mici vertebrate şi ouă, având totuşi caracteristici „ameninţătoare”, care îi permiteau să se apere de prădători mai mari. Două dintre cele trei schelete găsite prezentau urme de răni, ceea ce indică faptul că Anzu wyliei era o specie „bătăioasă”, luptătoare. Dacă rănile au fost provocate de lupte între indivizi de aceeaşi specie sau de atacul unui prădător mai mare, nu se ştie încă.
Surse: BBC News, Mail Online