Misterul lui Little Foot. Ce au aflat paleontologii despre această fosilă, veche de 3 milioane de ani
Paleoantropologul Ron Clarke, de la Universitatea din Johannesburg, a găsit aceste fosile încastrate în piatră, într-o peşteră.
Probabil că hominidul, care semăna cu australopitecii, căzuse printr-o gaură apărută în tavanul peşterii, de la o înălţime de peste 20 de metri şi murise pe loc, iar ulterior în jurul scheletului său s-a format o rocă.
În mod suprinzător, oasele sale au fost conservate aproape integral, chiar şi degetele de la mâini şi picioare.
A fost nevoie de aproape 15 ani pentru ca fragila fosilă să fie scoasă din carcasa ei de piatră.
Datarea oaselor a fost un proces dificil. Metoda cu radiocarbon nu poate fi folosită pe obiecte mai vechi de 45.000 de ani.
Echipa lui Clarke a estimat însă că scheletul are aproximativ 3.3 milioane de ani, fiind deci contemporan cu celebra Lucy, care a fost găsită în estul Africii.
Totuşi, Little Foot pare să fie mai apropiat de oamenii moderni decât era Lucy. În special braţele şi picioarele sale par să fie mai evoluate.
Alte echipe de cercetători au susţinut încă că vârsta fosilei este de aproximativ 2,2 milioane de ani, deci nu poate fi vorba de un strămoş al omului modern.
Geomorfologul Laurent Bruxelles, de la Universitatea din Toulouse, a realizat un studiu detaliat despre rocile formate în peşteră, pentru a stabili astfel vărsta oaselor.
Concluzia lui este că fosila are cel puţin 3 milioane de ani, deşi nu poate fi stabilită vârsta exactă.
Astfel, Africa de Sud a atras atenţia cercetătorilor, devenind una din zonele unde au fost găsite cele mai vechi fosile umane, alături de Etiopia (unde a fost descoperită Lucy) şi Kenya.
Totuşi, părerile experţilor referitor la vârsta corectă a lui Little Foot continuă să fie contradictorii, fiecare echipă susţinând propriile rezultate obţinute.
Sursa: Science Mag