Stevia este o plantă considerată „îndulcitorul minune”. Este de 300 de ori mai dulce ca zahărul. Adăugată în alimente, le reduce semnificatul numărul de calorii. Acest produs se găseşte deja în ciocolată, băuturi răcoritoare, cereale, iaurt, dar şi sub formă de pulbere.
Zaharina şi aspartamul, folosite până acum ca înlocuitori, sunt chimicale, care, deşi aprobate de autorităţi şi considerate sigure pentru sănătate, sunt evitate de mulţi consumatori.
În ultima vreme au crescut semnfificativ vânzările de îndulcitori naturali, cum sunt mierea sau siropul de agave.
Totuşi, nutriţioniştii avertizează că acestea nu sunt cu mult mai sănătoase ca zahărul. Diferenţa de calorii este nesemnificativă.
În plus, organismul le asimilează în acelaşi mod ca zahărul, iar riscul de diabet rămâne destul de mare.
Stevia, plantă originară din Paraguay, este folosită ca îndulcitor în Japonia şi America de Sud de 40 de ani, dar în Uniunea Europeană a fost aprobată abia în anul 2011.
Deocamdată nu poate fi folosită pentru toate băuturile răcoritoare, pentru că are un gust vag amărui. Se foloseşte împreună cu zahărul, care maschează acest gust.
Un alt îndulcitor natural, extras dintr-un fruct asemănător unui pepene (Siraitia grosvenorii), este folosit în Statele Unite. Are zero calorii, este de 300 de ori mai dulce ca zahărul şi este folosit pentru biscuiţi şi sucuri.
Jack Winkler, nutriţionist în cadrul Universităţii Metropolitane din Londra, spune că singura soluţie pentru a combate obezitatea şi problemele medicale este ca alimentele preferate de oameni să devină mai sănătoase. Asta deoarece consumatorii nu sunt dispuşi să renunţe la micile plăceri culinare.
Un studiu recent, realizat de medicul Margaret Ashwell, expert guvernamental în probleme de nutriţie, a demonstrat că dieta cu îndulcitori artificiali nu ajută consumatorii să slăbească. Ei cred că noul regim este mai sănătos şi astfel ajung să consume, în total, mai multe calorii.
Sursa: Daily Mail