Patru alpinişti vor încerca să urce pe Vârful Annapurna, în prima expediţie sută la sută românească
La nivel mondial, Annapurna se află în primele cinci vârfuri ca dificultate de escaladă, alături de K2, Nanga Parabat, Kangchengunga şi Dhaulagiri.
„Nu e neapărat greu ce facem acolo, greu e să rezistăm. Vom avea de trecut printr-un culoar îngust care e ca un fel de ruletă rusească, pentru că tot timpul au loc avalanşe acolo, iar suflul lor este foarte puternic, având în vedere că acestea ating şi 300 de kilometri la oră. Ne vom aclimatiza la 5.700 de metri, la tabăra a doua, după care vom urca la a treia tabără de la 6.500, iar apoi la cea de la 7.100. De la a patra tabără vom avea o zi de urcuş până pe vârf de aproximativ o mie de metri”, a explicat, într-o conferinţă de presă, liderul expediţiei, Zsolt Torok.
Zsolt Torok a afirmat că această expediţie va fi cea mai grea din cariera sa de 26 de ani. „Atingerea vârfului reprezintă doar o jumătate din drum, pentru că urmează coborârea foarte dificilă, deoarece de obicei dai totul la urcare. Având în vedere istoria muntelui, pe care nu o ascundem, va fi cea mai grea expediţie. Pe K2 am fost 120 de oameni, se bătuseră cărări, peste 4.000 de metri de coardă şi totuşi nimeni nu a urcat în 2010. A fost un an trist, iar un suedez şi un bulgar nu s-au întors. Acum suntem doar patru oameni, care vor întinde minim 1.000 de metri de corzi„, a adăugat Torok, în vârstă de 42 de ani.
Zsolt Torok a menţionat că pe fiecare vârf pe care l-a escaladat i-a fost frică. „Nu a fost niciun munte de care să nu-mi fie frică. Dacă eşti un om normal, simţi frica, numai cei inconştienţi nu o fac. Nu este un act de eroism să mori pe munte”, a explicat Torok.
Sursa: Mediafax