Sistemul de peşteri în care trăia Omul din Peking a fost descoperit în anul 1923, dar până acum antropologii nu ştiau cum trăia acest strămoş îndepărtat.
Dovezi recente atestă că el ştia să folosească focul. Resturi ale acestei activităţi au fost găsite într-o zonă numită de localnici Dealul Osului de Dragon.
Descoperirea îi ajută pe antropologi să înţeleagă cum trăiau oamenii în urmă cu 770.000 de ani, perioadă în care clima din China era mult mai rece.
Ca să poate supravieţui în aceste condiţii, oamenii ar fi avut nevoie de foc pentru a se încălzi. Teoria care susţinea acest lucru a fost lansată în anul 1931, dar abia acum a fost demonstrată.
Cercetătorii de la Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology din China au analizat patru mostre de sol din acest sit şi toate mostrele conţineau agregaţi de siliciu, dar şi carbon şi potasiu. Aceste elemente chimice sunt dovada că Omul din Peking folosea focul.
El aparţinea speciei Homo erectus, dar avea un comportament mai complex decât se credea până acum. Purta blănuri de animal, folosea unelte de piatră şi obişnuia să găurească diferite obiecte, deşi motivul acestui obicei este încă necunoscut.
Până acum, arehologii au găsit în peşterile de lângă Beijing rămăşiţele a 40 de oameni primitivi. Este unul din cele mai importante situri din Paleolitic.
Din păcate, craniul celebrului Om din Peking a dispărut în anul 1941, în timp ce era transportat din China spre Statele Unite.
Sursa: Daily Mail