Reconstrucţia mausoleelor din Tombouctou, aflate în patrimoniul UNESCO, a început

17 03. 2014, 11:58

„Reabilitarea patrimoniului cultural din Tombouctou este crucială pentru populaţia din Mali, pentru locuitorii oraşului şi pentru întreaga lume”, a declarat Irina Bokova, directorul general a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Lucrările de reconstrucţie, care vor fi executate de o firmă de construcţii locală, sub supravegherea imamului marii moschei din Djingareyber, una dintre cele trei mari moschei istorice din Tombouctou, ar trebui să dureze o lună, a precizat UNESCO.

Proiectul a fost finanţat de UNESCO şi de statul Mali, cu colaborarea Andorrei, a Regatului Bahrein, a Croaţiei, a republicii Mauritius şi cu sprijinul logistic al Misiunii Naţiunilor Unite din Mali (MINUSMA).

„Protejarea civililor înseamnă, de asemenea, salvgardarea istoriei şi identităţii acestora”, a afirmat Albert Gerard Koenders, reprezentant special al secretarului general al Naţiunilor unite şi şef al MINUSMA.

Oraşul Tombouctou, situat în nord-estul statului Mali, a fost un mare centru intelectual al islamului şi un punct important pe traseul caravanelor care traversau liziera Saharei.

În 2012, grupări islamiste înarmate, printre care Al-Qaida, Magrebul islamic (Aqmi) şi Ansar Dine (Apărătorii islamului), au ocupat nordul statului Mali timp de mai multe zile, înainte de a fi alungate, începând cu ianuarie 2013, printr-o intervenţie militară franceză.

Grupările jihadiste au distrus mai ales mausoleele sfinţilor musulmani, considerate lăcaşuri ale „idolatriei”, şi manuscrise de preţ păstrate la Tombouctou, oraş trecut pe lista patrimoniului mondial al UNESCO.

Aceste mausolee, importante lăcaşuri de reculegere, sunt situate în oraş sau în cimitire de la periferia oraşului, unde adăpostesc morminte împodobite cu stele funerare.

O echipă de experţi mandataţi de UNESCO s-a deplasat la Tombouctou, în mai şi iunie, pentru o misiune de evaluare, care a ajuns la concluzia că „distrugerile aduse patrimoniului cultural” al oraşului erau „mai importante decât s-a constatat în timpul evaluărilor iniţiale”.

„15 mausolee din Tombouctou au fost distruse, nouă dintre acestea fiind înscrise pe lista patrimoniului mondial”, declarase şeful misiunii, Lazare Eloundou-Assomo, în timpul misiunii de evaluare din 7 iunie 2013.

Surse: Mediafax, AFP