Cum e mai rău să bei alcool: puţin şi des sau rar şi mult?

09 03. 2014, 00:00

Studiul a fost efectuat de specialişti americani de la mai multe instituţii de cercetare şi urmează să apară în luna mai în jurnalul Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Rezultatele arată că episoadele de consum ocazional masiv de alcool (binge drinking, în limba engleză) au un impact nociv puternic asupra sănătăţii, reprezintă o problemă de sănătate publică a cărei importanţă a fost neglijată până acum şi sunt dăunătoare la orice vârstă, dar mai ales în cazul adulţilor mai vârstnici.

Cercetătorii au studiat 446 de adulţi cu vârste între 55 şi 65 de ani, cu diferite comportamente legate de alcool, care au fost urmăriţi timp de 20 de ani.

74 dintre aceştia consumau alcool în cantităţi totale moderate, dar mai rar, angajându-se în episoade de consum ocazional masiv (definit drept consumul a 4 pahare de băuturi alcoolice la rând, de către femei, şi a 5 pahare, în cazul bărbaţilor), iar 372 consumau regulat alcool în cantităţi moderate. 

Într-o perioadă de 20 de ani, printre participanţii din primul grup au survenit 54 de decese (61%), iar printre cei din al doilea grup – 137 de decese (37%). 

Concluzia a fost că persoanele care beau mai rar, dar mult dintr-odată, au un risc de deces de două ori mai mare decât cele care beau aceeaşi cantitate de alcool, dar repratizată pe o perioadă mai lungă (câte puţin odată şi mai des).

Consumul ocazional masiv de alcool este, aşadar, mai dăunător organismului. Cercetătorii au explicat că un astfel de consum masic determină concentrarea efecteler toxice ale alcoolului şi este asociată cu o mortalitate crescută datorită leziunilor produse la nivelul unor organe şi creşterii riscului de accident.

Aceste efecte sunt şi mai periculoase la adulţii mai în vârstă, din cauza asocierii cu unele afecţiuni cronice specifice vârstei şi interacţiunii alcoolului cu medicamentele utilizate curent de aceste persoane. 

Sursa: Mail Online / Foto: Hepta