Asteroidul P/2013 R3 s-a dezintegrat în spaţiu timp de mai multe luni, iar telescopul Hubble a reuşit să înregistreze aceste momente.
Fiecare din cele 10 fragmente rezultate are o coadă ca de cometă, cele mai mari bucaţi având diametrul de 365 de metri.
P/2013 R3 a fost observat prima dată în septembrie 2013, iar câteva săptâmâni mai târziu experţii de la observatorul Keck din Hawaii remarcau deja prezenţa a trei bucăţi de rocă.
La o analiză mai atentă, cu telescopul Hubble, astronomii au observat că sunt de fapt 10 fragmente, dintre care 4 au aproximativ 365 metri lăţime.
Asteroidul a început să se dezintegreze anul trecut, dar porcesul continuă şi acum, spun astronomii.
Ei cred că dezintegrarea a avut loc din cauza luminii solare, care a făcut asteroidul să se rotească mai repede, iar forţa centrifugă a dus la fragmentarea lui.
P/2013 R3 avea probabil o structură internă fragilă, el fiind la rândul său un fragment dintr-o rocă spaţială mult mai mare, care s-a ciocnit cu numeroşi alţi asteroizi în trecut, cu miliarde de ani în urmă.
Rămăşiţele lui P/2013 R3, care cântăresc în total în jur de 200.000 de tone, se vor prăbuşi pe Soare, dar unele bucăţi vor ajunge şi în atmosfera Terrei, sub forma unor meteori.
Sursa: Daily Mail