OMS a publicat noi recomandări referitoare la consumul de zahăr, bazându-se pe „totalitatea dovezilor referitoare la legătura dintre consumul de zahăr, greutate corporală şi apariţia cariilor dentare”.
Printre zaharurile incluse în recomandarea de 5% se numără monozaharidele şi dizaharidele care sunt adăugate în alimente de producători, bucătari şi de consumatori şi zaharurile prezente în mod natural în miere, siropuri, sucuri de fructe şi concentrate de fructe.
„OMS recomandă reducerea consumului de zahăr de-a lungul întregii vieţi”, se arată în comunicatul dat publicităţii de agenţia ONU.
Specialiştii afirmă că nivelul de 5% ar trebui să fie o ţintă pe care fiecare om ar trebui să încerce să o atingă (în jargonul OMS, fiind vorba despre o „recomandare condiţională”), dar OMS a reiterat şi o „recomandare puternică” prin care susţine că zahărul nu ar trebui să depăşească nivelul de 10% din totalul energiei consumate într-o zi.
„Există motive de îngrijorare tot mai mari referitoare la faptul că zahărul din alimentaţie, mai ales sub forma băuturilor îndulcite, duce la creşterea consumului total de energie şi poate duce la reducerea consumului de alimente care conţin calorii mai potrivite din punct de vedere nutriţional”, afirmă specialiştii OMS.
„Acest lucru poate duce la o dietă nesănătoasă, la creşterea în greutate şi la un risc sporit de afecţiuni cardiace, diabet şi cancer”, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Cinci la sută din totalul consumului de energie zilnic este echivalentul a 25 grame de zahăr pe zi pentru un adult cu indice de masă corporală normal.