Proiect în premieră în România: celulele stem recoltate la naştere dau o şansă nesperată unor copii

05 03. 2014, 12:34

Acest prim studiu clinic a fost lansat de Cord Blood Center şi vizează utilizarea terapeutică a sângelui cordonal la copiii cu paralizie cerebrală. Acesta îşi propune să confirme siguranţa şi fezabilitatea transfuziei de sânge cordonal propriu şi să evalueze eficacitatea sa terapeutică în paralizia cerebrală.

Doctorii Dana Craiu, medic primar neurologie pediatrică în cadrul Spitalului „Alexandru Obregia”, şi Anca Coliţă, şeful clinicii de pediatrie şi al departamentului de transplant medular de la Institutul Clinic Fundeni, s-au alăturat acestui demers de identificare a unui nou tratament pentru paralizia cerebrală, ocupându-se de coordonarea studiului la nivel naţional, în calitate de investigatori principali.

Studiul este adresat copiilor care suferă de paralizie cerebrală şi au unitatea de sânge cordonal procesată integral şi depozitată într-una dintre băncile Cord Blood Center. Astfel, oricare dintre aceşti copii poate beneficia de posibilitatea de recuperare neuromotorie.

Douăzeci de copii au fost incluşi în studiu, dintre care trei au făcut deja transfuzie.

„Anul trecut, la nivelul grupului, am avut experienţa a trei copii bolnavi de paralizie cerebrală care au beneficiat de transfuzie cu sânge cordonal propriu. Ne-am bucurat enorm să aflăm că tratamentul a înregistrat rezultate, iar copiii se simt mult mai bine acum. Acest lucru ne-a impulsionat să ajutăm şi mai mulţi copii care suferă de această afecţiune. Lansarea studiului clinic în România reprezintă un prim pas în a ne atinge scopul: acela de a le oferi copiilor cu paralizie cerebrală şansa de a avea o viaţă normală”, a declarat doctorul Speranţa Arciudean, şeful departamentului medical Cord Blood Center Group.

Paralizia cerebrală este cea mai frecventă afecţiune neurologică, non-progresivă, la copii şi principala cauză de dizabilitate neuromotorie. O pondere de 85 – 90 la sută dintre cazurile de paralizie cerebrală sunt congenitale. În prezent, nu există un tratament curativ al bolii, ci doar tratamente de recuperare şi de prevenire sau control al complicaţiilor.

În România sunt 21.000 de copii cu paralizie cerebrală, incidenţa maladiei fiind de doi – trei la mie.

Utilizarea terapeutică a sângelui cordonal autolog în paralizia cerebrală reprezintă o nouă abordare terapeutică cu potenţial de a promova procesele reparatorii şi de regenerare a ţesutului nervos. Până în prezent, au fost publicate două studii care au confirmat siguranţa şi fezabilitatea utilizării autologe a sângelui cordonal la copiii care suferă de paralizie cerebrală.

Surse: Mediafax, Cord Blood Center