Mănuşa conţine senzori şi electrozi care monitorizează permanent ritmul cardiac şi care, la nevoie, ar putea să transmită un şoc electric pentru a reporni inima.
Cercetătorii de la Universitatea din Illinois şi de la Universitatea Washington din St. Louis au obţinut mănuşa folosind un model computerizat şi o imprimanta 3D.
Membrana s-a potrivit perfect pe o inimă de iepure, care a funcţionat în afara corpului, într-o soluţie cu nutrienţi şi oxigen.
Mănuşa va fi mai eficientă decât dispozitivele actuale care se implantează în corp, pentru că se va mula pe inima pacientului şi va fi făcută la comandă.
În clipa în care membrana detectează o aritmie sau un atac de cord, poate aplica şocuri electrice, ca să restabilească ritmul cardiac, spune inginerul biomedical Igor Efimov, de la Universitatea Washington.
Dispozitive similare există din anii 1980, dar erau produse rudimentare, care nu puteau menţine electrozii în contact corect cu inima.
Noua mănuşă foloseşte componente electronice care se pot mula pe forma inimii, fără ca membrana care le ţine să se rupă.
Dispozitivul este practic un paricard atificial, fiind foarte asemănător cu membrana care înveleşte în mod natural inima.
Sursa: The Independent