Potrivit specialiştilor suedezi, în ultima perioadă, din cauza presiunii în care lucrează, mulţi angajaţi aleg să vină chiar şi bolnavi la serviciu, iar birourile cu spaţii deschise favorizează răspândirea viruşilor. Cel mai afectate sunt femeile, care ajung să-şi ia destul de des concediu medical.
Cercetătorii au analizat date despre 2.000 de angajaţi, care lucrează în 7 tipuri diferite de birouri. Ei au luat în calcul numărul de zile de concediu medical şi numărul de îmbolnăviri pe termen scurt sau lung.
În cazul birourilor necompartimentate s-au înregistrat mai multe zile de concediu medical, în special la femei.
Cel mai scăzut risc de îmbolnăviri s-a constatat la angajaţii din birouri mai mici, separate. Tot aici cercetătorii au observat o mai bună colaborare cu colegii şi un nivel de stres mult mai scăzut.
Angajaţii care lucrează în birouri deschise au de suferit şi din cauza lipsei de intimitate, a lipsei spaţiului personal, dar şi din cauza expunerii la un zgomot ambiental deranjant.
Un alt studiu, făcut de cercetătorii de la Universitatea din Arizona pe 80 de angajaţi, a demonstrat că, dacă o persoană vine bolnavă la birou dimineaţa, până la ora prânzului jumătate din colegi vor lua virusul, după ce vor intra în contact cu o suprafaţă contaminată – telefon, clanţă, copiator, calculator, frigider, lift.
Riscul poate fi redus foarte mult prin spălarea mâinilor sau folosirea de soluţii dezinfectante. Experţii avertizează însă că singura soluţie cu adevărat eficientă pentru a împiedica răspândirea unei boli este ca persoana bolnava să stea un timp acasa.
Sursa: Daily Mail