Se crede că particulele de sodiu şi potasiu eliberate în aer prin arderea lumânării ar duce la apariţia efectelor constatate.
Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au monitorizat inimile a 13 bărbaţi şi femei în timp ce aceştia respirau aer pompat într-o mică incintă. În unele cazuri, în aerul pompat fusese amestecat şi fum provenit de la lumânările ce ardeau într-o altă incintă.
Voluntarii nu ştiau ce fel de aer urmau să respire, dar, atunci când s-a adăugat fum de lumânări, variaţia ritmului cardiac s-a îmbunătăţit.
Ritumul cardiac al tuturor oamenilor variază în mod natural, devenind ceva mai rapid când inspirăm decât atunci când expirăm. Este perfect normal şi constituie un semn că mecanismele care reglează ritmul cardiac funcţionează corect.
Dar această variaţie normală începe să îşi piardă din precizie pe măsură ce înaintăm în vârstă şi dezvoltăm tulburări cardiace.
Studiul din Suedia a arătat că inhalarea fumului produs de lumânări îmbunătăţeşte această variaţie. Iar din moment ce voluntarii nu vedeau lumânările şi nu ştiau ce anume inhalează, cercetătorii cred că fenomenul nu poate fi explicat prin efectul calmant pe care îl are are lumina lumânărilor.
Oamenii de ştiinţă cred că particulele minuscule de sodiu şi potasiu care, alături de funingine, intră în componenţa fumului lumânărilor ar fi responsabile de efectul asupra inimii.
Aceste două elemente chimice sunt implicate în mod esenţial în reglarea ritmului cardiac şi în transmiterea semnalelor celulare în organism.
Fumul conţine mai multe particule de sopdiu şi potasiu când flacăra nu se mişcă, aşa că specialiştii recomandă ca lumânările să ardă într-un loc ferit de curenţi de aer.
Dr. Christina Isaxon, care a condus studiul în cadrul lucrării sale de doctorat, nu a descoperit efecte nocive ale fumului de lumânări, dar a admis că nu s-a concentrat în mod deosebit asupra efectului celeilalte componente a fumului, funinginea.
Particulele de funingine – a căror cantitate creşte atunci când flacăra oscilează – sunt considerate de alţi cercetători drept dăunătoare şi, în trecut, au fost socotite responsabile de apariţia bolilor de inimă.
American Chemical Society a avertizat că lumânările din ceară de parafină, cel mai des întrebuinţate, elimină în aer substanţe potenţial periculoase, asociate cu creşterea riscului de cancer, astm şi eczeme. Specialiştii asociaţiei recomandă utilizarea lumânărilor din ceară de albine şi a celor de soia.
Dr. Isaxon a utilizat în studiul ei lumânări făcute 100% din stearină, o grăsime naturală; aceste lumânări, inventate în urmă cu 200 de ani, sunt foarte populare în Suedia.
Dar şi alte tipuri de lumânări conţin, în proporţie variabilă, stearină; dr. Isaxon a descoperit că şi lumânările făcute din ceară de parafină amestecată cu stearină emit particule de sodiu şi potasiu. Ea recomandă utilizarea unor lumânări cât se poate de naturale, fără parfumuri şi coloranţi, deoarece aceştia pot elibera, prin ardere, substanţe nocive.
Sursa: Mail Online