Câţi români apelează la băncile de celule stem, ce sunt recoltate imediat după naştere?
„Deşi rata natalităţii în România se află pe o pantă descendentă, în 2013 înregistrandu-se mai puţine naşteri decât în 2012, numărul familiilor care au decis să apeleze la serviciile băncilor membre ARBACS a crescut cu aproximativ un punct procentual, de la 5% în 2012 la 6% în 2013. Numeroasele campanii de informare desfăşurate de membrii ARBACS, care au avut ca scop creşterea informării şi accesibilităţii familiilor din România la acest serviciu medical, au făcut ca recoltarea de celule stem la naştere să devină un procedeu cunoscut şi corect evaluat de către părinţi”, a declarat preşedintele asociaţiei, Bogdan Ivănescu.
Anul trecut, numărul de naşteri la nivel naţional a înregistrat o uşoară scădere. Astfel, în perioada ianuarie-septembrie a anului trecut în România s-au născut aproximativ 145.000 copii, cu 4% mai puţini decât în aceeaşi perioadă a anului 2012.
Una dintre principalele dificultăţi cu care s-au confruntat companiile care activează pe piaţa de celule stem din Romania a constituit-o, până acum doi ani, lipsa unei dovezi palpabile a utilităţii celulelor stem.
„Unii părinţi obişnuiau să îşi manifeste scepticismul faţă de acest serviciu medical. Cu toate acestea, transplanturile cu celule stem recoltate la naştere, realizate pe parcursul anului 2013, cu probe eliberate de către băncile membre ARBACS, au adus încredere şi în rândul părinţilor români cu privire la importanţa acestei proceduri medicale complexe şi au stabilizat întreaga piaţă din România. O altă provocare cu care ne-am întâlnit în activitatea noastră a reprezentat-o concurenţa neloială din partea multor jucători, care tind să informeze eronat femeile însărcinate şi/sau personalul medical”, a arătat preşedintele ARBACS.
ARBACS este o asociaţie înfiinţată în anul 2012 de trei companii de profil: Biogenis, Cord Blood Center Medical şi Stem SURE, care deţin cumulat circa 70% din piaţa de celule stem din România, această cotă fiind estimată să crească la 75% în acest an.
Sângele cordonului ombilical conţine celule stem unice, care pot fi recoltate imediat după naştere. În ultimii 25 de ani, acest tip de celule a fost folosit în peste 30.000 de transplaturi în intreaga lume, contribuind la tratarea a aproximativ 80 de boli, întâlnite atât în cazul adulţilor, cât şi în cel al copiilor, potrivit ARBACS.