Acest test citologic, denumit CINtec PLUS, creat de grupul elveţian Roche, permite identificarea femeilor care prezintă leziuni precanceroase cu grad înalt de risc şi care trebuie să efectueze imediat o colposcopie, a explicat grupul elveţian într-un comunicat.
Infecţiile cu virusul papiloma uman (HPV) se află la originea celor mai multe cazuri de cancer de col uterin. Totuşi, doar femeile care prezintă o infecţie persistentă şi care au dezvoltat leziuni precanceroase cu grad înalt de risc trebuie să primească tratament anticancer.
Testul a fost conceput pentru a identifica infecţiile cu HPV susceptibile să declanşeze un cancer şi pentru a le diferenţia de pacientele care nu prezintă acest risc.
Peste 500.000 de noi cazuri de cancer de col uterin sunt diagnosticate în fiecare an pe plan mondial, iar jumătate dintre paciente mor din această cauză.
Atunci când este depistat într-un stadiu precoce, este unul dintre tipurile de cancer care pot fi cel mai bine să fie prevenite şi tratate, întrucât rata de supravieţuire ajunge la peste 90%, precizează grupul Roche.
În schimb, dacă boala se află într-un stadiu avansat în momentul diagnosticului, rata medie de supravieţuire a pacientei pentru cinci ani este de aproximativ 20%.