Ce se întâmplă de fapt atunci când gândiţi pozitiv. Avertismentul psihologilor

20 02. 2014, 14:24

Conform unor cercetări recente, atunci când cineva visează cu ochii deschişi, convins că va reuşi tot ceea ce şi doreşte, şansele lui reale scad.

Psihologii Gabriele Oettingen şi Doris Mayer au întrebat 83 de studenţi germani cât de optimişti sunt în privinţa găsirii unui loc de muncă.

Doi ani mai târziu, i-au întrebat pe aceeaşi tineri care este situaţia lor la locul de muncă.

Cei care gândiseră foarte pozitiv aplicaseră pentru mai puţine joburi şi aveau salarii mai mici decât tinerii care nu-şi făcuseră mai speranţe.

Şi în cazul unor pecienţi care au fost operaţi s-a observat o situaţie asemănătoare. Cei care erau convinşi că nu vor avea dureri s-au recuperat mai greu decât ceilalţi.

Heather Barry Kappes, profesoară la London School of Economics, care a realizat un alt studiu în acest sens, explică:

„Când îţi imaginezi un sfârşit pozitiv, ai impresia că eşti aproape să-ţi atingi obiectivele, adică nu mai trebuie să faci mare efort în acest sens”, explică ea.

Gabriele Oettingen crede că perioadele în care se observă o atitudine generală de gândire pozitivă pot preconiza mari pierderi economice în perioada următoare.

Cercetând mai multe articole din publicaţia USA Today, între anii 2007-2009, ea a văzut că articolele pozitive au fost urmate că o scădere la bursă, o săptămână sau o lună mai târziu.

Desigur, este lesne de înţeles că multe persoane găsesc o alinare, o încurajare în această gândire pozitivă, aşa cum alţii găsesc în religie. Şi aici li se cere doar credinţă, iar în schimb sunt asiguraţi că vor putea rezolva orice problemă, oricât de dificilă ar fi.

Sursa: The New Yorker