Pacienţii care suferă de acest sindrom sunt foarte geloşi, obsedaţi de infidelitatea partenerului, deşi în realitate nu au niciun motiv.
De multe ori, persoanele ajung să se comporte iraţional, chiar agresiv, orice incident minor, banal, stârnind o criză de gelozie.
Uneori, această boală apare la persoanele care suferă de schizofrenie, epilepsie, au tumori cerebrale sau sunt alcoolice.
În cazul sindromului, este afectată o zonă a creierului din lobul frontal, au descoperit cercetătorii.
De asemenea, ei au înţeles că există o legătură între această afecţiune şi dezechilibrul hormonal. Receptorii de dopamină – hormon care oferă senzaţia de bine, de fericire – pot afecta comportamentul, provocând inclusiv crize de gelozie.
La fel, poate duce la preocupări obsesive, cum este jocul de noroc sau cumpărăturile compulsive. Aceste probleme apar mai ales la persoanele care iau medicamente ce stimulează receptorii dopaminei.
O echipă de psihiatri a observat că aproximativ 100 de persoane care sufereau de sindromul Otello primeau aceste medicamente. Deşi este un efect rar întâlnit, legătura există, iar medicii ar trebui să ţină cont şi de acest risc atunci când prescriu tratamente.
Sursa: IO9