Cele cinci vitamine şi minerale care au cu adevărat un efect benefic pentru sănătate
Vitaminele nu reduc riscul de cancer, de boli cardiovasculare şi nici nu previn răcelile, aşa cum susţin firmele producătoare.
Studii recente au arătat că aceste multe din aceste suplimente sunt inutile, chiar periculoase, pentru că pot creşte riscul de cancer în urma sporirii concentraţiei de antioxidanţi din corp.
Există însă unele vitamine şi minerale care sunt utile şi pot fi luate sub formă de pastile, nu doar din alimentaţie.
Pe primul loc este vitamina D, considerată cea mai importantă. Cei care iau zilnic acest supliment trăiesc mai mult, se arată în două studii, realizate în anul 2008 şi în 2013.
De asemenea, această vitamină reduce riscul de fracturi, întăreşte oasele şi în cazul copiilor reduce riscul îmbolnăvirilor.
Probioticele sunt foarte importante mai ales pentru cei care iau antibiotice. Ei trebuie să ia aceste suplimente prin pastile sau prin alimente bogate în bacterii, cum ar fi iaurtul.
Probioticele sunt bacteriile vii care trăiesc în organismul nostru şi care sunt utile pentru digestie şi sistemul imunitar. Aceste suplimente, luate în special în timpul tratamentului cu antibiotice, reduc riscul apariţiei problemelor intestinale, cum ar fi diareea. Pastilele trebuie luate însă doar la nevoie, nu zilnic.
Zincul este un mineral care previne răcelile, pentru că afectează inmulţirea rinovirusurilor, care provoacă această boală. În cazul îmbolnăvirii, zincul reduce durata răcelii, deci este cu adevărat eficient, spre deosebire de vitamina C, care s-a demonstrat că nu are efectul dorit.
Niacina, adică vitamina B3, este recomandată pentru mai multe afecţiuni, dar cercetările au demonstrat că este eficientă doar în cazul bolilor de inimă. Luată zilnic, reduce riscul de atac de cord.
Usturoiul, atunci când este consumat sub forma concentrată a unor pastile, are un rol important în tratarea hipertensiunii arteriale. Este recomandat şi pentru prevenirea cancerului, dar rezultatele sunt încă neclare în această privinţă.
Sursa: Smithsonian