De unde izvorăşte cel mai mare fluviu al lumii?
Problema este de a şti pe care dintre mulţii afluenţi ai Amazonului ar trebui să se meargă în amonte pentru a găsi originea, punctul care să poată fi considerat adevăratul izvor al Amazonului. Iar în cazul unui fluviu atât de mare, cu sute de afluenţi, dintre care mulţi sunt ei înşişi cursuri de apă uriaşe, acest lucru este foarte dificil.
În secolul al XVIII-lea, se considera că fluviul Marañón era sursa din care se forma Amazonul, o convingere întemeiată pe faptul că Marañón are cel mai are volum de apă dintre toţi afluenţii Amazonului.
Ulterior, titlul a revenit râului Ucayali, o extindere a râului Apurímac, deaorece reprezenta cel mai lung afluent al Amazonului.
În 1971, o echipă de exploratori ai National Geographic a stabilit că originea fluviului este în Mismi, o zonă vulcanică din Anzi, iar în 2000, o altă expediţie National Geographic a confirmat lacul Ticlla Cocha de la baza micului pârâu glaciar Mismi drept origine a Amazonului, iar râul Apurímac drept cea mai lungă extindere în amonte a Amazonului.
Dar, recent, a fost propusă a nouă ipoteză, ce implică râul Mantaro.
Cu ajutorul tehnologiei moderne – imagini din satelit şi sisteme de urmărire GPS -, cercetătorii au descoperit că râul Mantaro, din Peru, este cu aproximativ 10% mai lung decât Apurímac. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Area.
Dacă rezultatele se vor confirma, Amazonul va fi considerat cu 75-92 km mai lung decât în prezent (lungimea luată în considerare în prezent este de 6.437 km).
Unii geoleogi au contestat ideea, susţinând că râul Mantaro nu poate fi considerat drept sursă a Amazonului, deoarece seacă timp de 5 luni pe an, iar permanenţa unui curs de apă este un element important în determinarea originii unui fluviu.
Aşadar, cu toate că acest studiu oferă o nouă perspectivă, misterul privind locul de unde izvorăşte Amazonul este departe de a fi descifrat.
Sursa: Mail Online