Trei lucruri nesănătoase pe care le-am făcut cu toţii – şi cum să reparăm pagubele
Petrecerile cu multă mâncare şi băutură ne pot da o stare foarte proastă a doua zi şi am putea fi tentaţi să întreprindem o aşa-zisă „cură de dezintoxicare” cu sucuri de fructe ori legume. Dar Michele Olson, profesor la Universitatea Auburn, SUA, afirmă că nu există nicio metodă de dezintoxicare rapidă de acest fel. „Ficatul şi rinichii se ocupă de dezintoxicare”, spune ea, „dar ar trebui să vă străduiţi să reveniţi rapid la o alimentaţie sănătoasă.”
Ea recomandă consumul a 8-10 pahare de apă în ziua următoare petrecerii şi evitarea dulciurilor, a cipsurilor şi a altor alimente pe care ea le numeşte „neesenţiale”. Se recomandă, în schimb, consumul de fructe, legume, carne slabă, plus o şedinţă de exerciţii cardio (mers pe bicicletă, kickboxing sau antrenament cu intervale pe banda de alergare.)
O noapte fără somn (sacrificat pentru terminarea unui proiect important, să zicem) reprezintă un stres puternic pentru organism. Dr. Allen Towfigh, medic neurolog specializat în problemele somnului, care lucrează la Weill Cornell Medical Center şi New York Presbyterian Hospital, recomandă recuperarea cât mai rapidă a somnului pierdut, lucru care poate fi făcut în diferite moduri: fie mergând la culcare mai devreme în seara următoare, fie dormind un scurt somn de după-amiază în ziua de după noaptea nedormită, în cazul în care vă este greu să „funcţionaţi”. Dar rezumaţi-vă la cel mult 30 de minute, ca să nu vă fie greu să adormiţi apoi seara, iar la trezire beţi o băutură care conţine cafeină, spune specialistul.
Aţi renunţat la exerciţiile fizice în cursul unei vacanţe de 2 săptămâni? După numai 3 zile de lipsă de exerciţiu, corpul începe să îşi iasă din formă, din punct de vedere cardiovascular, spune dr. Olson, iar după o săptămână fără exerciţiu, şi forţa muşchilor începe să scadă.
Aşa că, după 2 săptămâni de lenevit la soare, revenirea la obiceiurile sportive trebuie să se facă treptat, pentru a preveni accidentele.
Olson recomandă reluarea exerciţiilor cardio la 70% din intensitatea şi durata obişnuite. Pentru exerciţiile cu greutăţi, reîncepeţi cu 70% din greutatea obişnuită şi reduceţi cu un sfert sau o treime seturile de exerciţii (faceţi mai puţine repetări). Creşteţi treptat, timp de o săptămână, gradul de dificultate a exerciţiilor, înainte de a reintra în programul obişnuit, recomandă specialistul.
Sursa: FOXNews