Nanomotoarele sunt motoare minuscule făcute din filamente din aur, care se pot mişca prin corp, printre celule.
„Imaginaţi-vă cum ar fi să ajungem în interiorul celulelor canceroase, să le tai sursa de energie şi să le omori”, spune Tom Mallouk, profesor la Universitatea de Stat Pennsylvania.
Mai mult, micii roboţeii ar putea fi folosiţi pentru a face intervenţii chirurgicale în interiorul unei celule sau pentru a transporta medicamente.
Din păcate, nanomotoarele nu au fost încă testate în interiorul unui animal sau om, iar acest pas ar putea fi făcut abia peste zece ani.
Mallouk şi echipa lui sunt încă în faza de experiment, încerând să înţeleagă cât mai bine cum funcţionează mecanismul celular.
Roboţeii creaţi au un diametru de 300 de nanometri şi o lungime de 3 micrometri, deci sunt mai subţiri ca un fir de păr.
Nanomotoarele au fost inventate acum 10 ani, la Universitatea Pennsylvania, dar atunci aveau nevoie de un combustibil toxic pentru a funcţiona şi nu se puteau deplasa într-un fluid biologic, adică în interiorul celulelor umane.
La acest experiment, cercetătorii au înlocuit combustibilul toxic cu ultrasunetele şi forţa magnetică pentru a mişca nanomotorii.
Roboţeii pot pătrunde în membrana celulară şi acolo pot omogeniza conţintul celulei, comportându-se ca un mixer care bate ouă.
La testare au fost folosite celule canceroase de tip HeLa din tumoarea cervicală a unei femei.
Sursa: CNN