Compania TransMedics din SUA a dezvoltat un dispozitiv experimental care poate menţine vii inimile şi plămânii prelevaţi de la donatori, în timpul transportului.
Sistemul, denumit Organ Care System, sau „plămân la cutie”, cum l-a numit chirurgul Abbas Ardehali de la Universitatea California – Los Angeles, pompează sânge şi oxigen prin plămâni, astfel încât aceştia pot, efectiv, să respire în afara corpului.
Dispozitivul nu a fost încă aprobat de FDA (Food and Drug Administration, agenţia americană care se ocupă de autorizarea alimentelor, medicamentelor, procedurilor şi dispozitivelor medicale), dar este testat în prezent în opt spitale.
TransMedics lucrează, de asemenea, la construirea unui dispozitiv asemănător destinat inimilor; acestea vor rămâne calde, vor fi irigate cu sânge şi hrănite cu soluţii nutritive şi vor continua să bată în afara corpului până la momentul în care vor fi transplantate.
Ambele dispozitive sunt portabile, aşa că pot fi utilizate în cursul transportului cu elicopterul.
Într-un studiu preliminar, „plămânul la cutie” a funcţionat eficient în cazul a 12 transplanturi. Acum, medicii din Canada, SUA şi Europa testează metoda pe 250 de pacienţi, pentru a vedea în ce măsură este mai eficientă comparativ cu metoda clasică a refrigerării.
Inventatorii speră ca, prin extinderea duratei de viaţă a organelor în afara corpului, să mărească rata de succes a transplanturilor; medicii vor putea petrece un timp mai îndelungat pentru a găsi un primitor compatibil, iar organele vor putea fi transportate pe distanţe mai lungi.
Credit: MediCommConsultants
UCLA Health/YouTube
Credit: Josh Kurz / Vimeo.com
Sursa: NPR