Jonas Nordby, de la Universitatea din Oslo, expert în rune, susţine că a reuşit în sfârşit să descifreze codul jotunvilllur folosit de vikingi.
El a folosit o inscripţie de pe o bucată de lemn, unde erau trecute două nume de bărbaţi – Sigurd şi Lavrans – şi un mesaj care părea imposibil de tradus. A observat că în acest text prima rună era de fapt folosită în locul ultimului sunet din cuvânt, apărând astfel o inversiune.
Deşi acesta pare să fie sistemul folosit de vikingi, textul a fost greu de descifrat, pentru că multe rune se terminau cu acelaşi sunet şi atunci cel care citeşte trebuie să ştie ce să aleagă.
În Scandinavia au fost găsite bucăţi de lemn cu rune, dar foarte puţine inscripţii sunt codificate, iar dintre toate codurile folosite, jotunvillur este cel mai rar întâlnit.
„Erau folosite ca să comunice, un fel de SMS din Evul Mediu. Puteau anunţa o tranzacţie sau erau mesaje adresate familiei, soţiei”, explică Nordby.
O alta inscriptie codificată, descoperită în Suedia, folosea un cod mai simplu, în care numerele indicau de fapt rune. Mesajul era cât se poate de simplu – „Sarută-mă!”
Un alt text, găsit în Orkneys, preciza că autorul acelor rune este „cel mai priceput sciitor de rune de la vest de mare”.
Nordby crede că aceste coduri nu erau folosite pentru a păstra secrete, ci în scop educaţional, pentru învăţarea runelor. Este posibil să fi fost folosite chiar ca un joc.
Sursa: The Guardian